Πούτιν: «Πιθανό το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακροπρόθεσμη» διαδικασία.

Ο πρόεδρος άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, αλλά τόνισε επίσης π'ως η Ρωσία "δεν έχει τρελαθεί" και δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτα τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια "μακροπρόθεσμη

διαδικασία", καθώς προσπάθησε να υπερασπιστεί μια εισβολή κατά την οποία τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και ακόμη και αεροπορικές βάσεις μέσα στη Ρωσία δέχθηκαν επίθεση.

Μιλώντας στα μέλη του προσωπικού του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων την Τετάρτη, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτα πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε σύγκρουση, αρνήθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα λιποτακτούν μαζικά από το πεδίο της μάχης και υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα, μια διαδικασία που έχει προκαλέσει σημαντική αναταραχή στη Ρωσία.

"Όσον αφορά την αργή διαδικασία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τότε, φυσικά, μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία", δήλωσε ο Πούτιν. "Αλλά στη συνέχεια αναφέρατε ότι εμφανίστηκαν νέα εδάφη. Αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα για τη Ρωσία ... Η Αζοφική Θάλασσα έχει γίνει εσωτερική ρωσική θάλασσα.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ορισμένα από αυτά τα "προσαρτημένα" εδάφη, ιδίως εγκαταλείποντας τον περασμένο μήνα την πόλη Χερσώνα λόγω μιας σαρωτικής ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Ρωσία τώρα βομβαρδίζει τακτικά την πόλη της Χερσώνας από την άλλη πλευρά του ποταμού Dnipro, επιτιθέμενη στην πραγματικότητα σε αυτό που θεωρεί δικό της έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπερασπίστηκε αυτή την τακτική την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει και το Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του σχεδίαζε έναν ακόμη γύρο μαζικής κινητοποίησης. Υποστήριξε ότι από τους 300.000 κινητοποιημένους Ρώσους, μόλις οι μισοί είχαν σταλεί στη ζώνη σύγκρουσης, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν ακόμη σε πεδία ασκήσεων.

"Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσθετες διαδικασίες κινητοποίησης απλώς δεν έχει νόημα. Το κράτος και τα υπουργεία Άμυνας απλά δεν το χρειάζονται αυτό επί του παρόντος", δήλωσε.

Ο Πούτιν διέψευσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός είχε υποφέρει από μαζικές λιποταξίες στην Ουκρανία που τροφοδοτούνταν από τις κακές συνθήκες και το χαμηλό ηθικό. Αυτό έγινε μετά από αναφορές ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης για μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονμπάς, όπου δεκάδες στρατιώτες που είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες.

"Υπάρχουν τύποι που λιποτάκτησαν από τις θέσεις μάχης τους; Ναι, συνέβη ... όλο και λιγότερο τώρα", δήλωσε. "Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι καμία περίπτωση τέτοιας φύσης [λιποταξιών] δεν έχει μαζικό χαρακτήρα".

Ο Πούτιν αφιέρωσε μέρος των δηλώσεών του σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, το οποίο, όπως είπε, γίνεται όλο και πιο πιθανό λόγω της σύγκρουσης με τη Δύση.

"Αυτή η απειλή αυξάνεται, δεν μπορώ να το αρνηθώ", είπε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτα αυτά τα όπλα.

"Δεν έχουμε τρελαθεί, γνωρίζουμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα. Έχουμε αυτά τα μέσα και είναι πιο προηγμένα και πιο σύγχρονα από εκείνα οποιασδήποτε άλλης πυρηνικής χώρας. Από σήμερα, αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.

"Δεν πρόκειται να κουνάμε αυτά τα όπλα σαν ξυράφι, τρέχοντας σε όλο τον κόσμο, αλλά φυσικά ενεργούμε με την κατανόηση ότι υπάρχουν".

#ΠΟΥΤΙΝ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα