Ισπανία: Δύο παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο

«Συναγερμ΄ός» έχει αρχίσει να χτυπάει σε χώρες της Ευρώπης λόγω της εξάπλωσης του στρεπτόκοκου, που παρατηρε΄ται. Μετά τις Βρετανία και Γαλλία και η Ισπανία εντάσσεται στη λίστα των χώρων, που έχουν αρχίσει να μετρούν απώλειες.

Συγκεκριμένα, δύο θανάτους κατέγραψε σήμερα η Ισπανία λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α.

Η υγειονομική αρχή της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τον θάνατο των δύο

παιδιών, στις 2 Δεκεμβρίου και στις 25 Οκτωβρίου, αντιστοίχως, έπειτα από λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο Α, βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά.

Συνολικά, 16 κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο παιδιά, που πέθαναν, έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Οι υπόλοιποι 14 νοσηλεύονται και εξελίσσονται ευνοϊκά χάρη σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Όλοι τους είναι παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής αρχής «μελετάται από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία».

Κατά τον Ο Jesús Saavedra, από το SEIP, ενδεχομένως, η έξαρση να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά τόσο καιρό κινούνταν με μάσκες λόγω του κορωνοϊού και δεν έχουν αναπτύξει τόσα αντισώματα, μιας και προστατεύονταν από τους ιούς. Φυσικά, όπως αναφέρει κι ο ίδιος «αυτό είναι μόνο μια εικασία».

Η κοινωνία, σύμφωνα με την El Pais, συλλέγει στατιστικά στοιχεία εδώ και αρκετά χρόνια με τα οποία θα συγκριθούν τα δεδομένα της φετινής περιόδου, ώστε να διαπιστωθεί, αν έχει αυξηθεί η συχνότητα των κρουσμάτων. Το - πιθανότερο - είναι να έχουν αποτέλεσμα σε λίγες εβδομάδες.

Η κατάσταση σε Γαλλία και Βρετανία

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, με τις αρχές να καλούν για επιφυλακή.

Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών έχουν αποδοθεί σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές αρχές θεωρούν, ωστόσο απίθανο η έξαρση αυτή να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες, είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

#ΙΣΠΑΝΙΑ #ΓΑΛΛΙΑ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΠΑΙΔΙΑ #ΘΑΝΑΤΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα