Πλεύρης: Καθοριστικές οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα στο νέο χάρτη Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, περιέγραψε ένα μέρος των σχεδιών για το νέο Χάρτη Υγείας και τις Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα, κατά τη συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ μετά την υποχώρηση της πανδημίας, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγειας, μίλησε ο Υπουργός, Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας επεξεργάζονται ένα νέο Χάρτη Υγείας,

με στόχο να περιλαμβάνει Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα.

«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για το ΕΣΥ. Υπολογίζονται 350 εκ. θα διατεθούν για τις κτιριακές υποδομές και 80 εκ. για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων μας. Εάν μάλιστα οι υλικοτεχνικές αυτές υποδομές γίνουν με ΣΔΙΤ αυτομάτως θα ενισχυθεί το ΕΣΥ με επιπλέον 160 εκ. από τους ιδιώτες. Ήδη με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Γκάγκα επεξεργαζόμαστε τον νέο χάρτη υγείας όπου καμία νοσηλευτική δομή δεν περισσεύει, αλλά πλέον η στόχευση θα είναι να ενισχυθούν κεντρικές δομές για να παρέχεται η καλύτερη δυνατή υπηρεσία στον ασθενή» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι ΣΔΙΤ στον χώρο και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα έχουν «έναν ωφελημένο, τον ασθενή».

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε ότι επιλογή της Κυβέρνησης αποτελεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν λαμβάνοντας όλες τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα.

«Γι αυτό άλλωστε και οι νέες υγειονομικές δομές έχουν χαρακτήρα ΝΠΙΔ διότι ακριβώς όταν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας με όρους ιδιωτικού τομέα μπορούν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους πόρους και να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τελικό στάδιο το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ και της «μεταμόρφωσης» του ΕΟΠΥΥ

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε, επίσης, ότι το σχέδιο νόμου είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής η πληρωμή κατά άτομο του γιατρού θα γίνει όπως λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός: «Ηδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ. Αρχικώς θα ενοποιήσουμε διοικητικά όλες τις διάσπαρτες δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει η χώρα μας και παράλληλα θα ενισχύσουμε τον ρόλο του θεράποντος ιατρού» είπε.

Όπως πρόσθεσε: «Το μοντέλο των συμβάσεων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται με επίσκεψη στην πραγματικότητα δεν παρέχει ολοκληρωμένη υπηρεσία στον πολίτη. Το μοντέλο αυτό θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες».

Διαβασε ΕΔΩ τι άλλο είπε στη συνέντευξη του ο Υπουργός Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα