Πέθανε ο πρώην Κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε το απόγευμα της πρωτοχρονιάς του 2020 ο Ντέιβιντ Στερν, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη πριν τρεις εβδομαδες.

Ο Στερν εργάστηκε στο ΝΒΑ από το 1966 έως το 2014, ήταν ο Κομισάριος της Λίγκας από το 1984

έως τη στιγμή που έδωσε τη σκυταλη στον Άνταμ Σίλβερ.

Ο Ντέιβιντ Στερν ανέλαβε το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1984 ως κομισάριος και το έφτασε σε απίστευτο επίπεδο.

Ως γνήσιος μπασκετάνθρωπος ο Στερν αντιεμτώπιζε την ίδια "κατάρα" από τους φίλους του αθλήματος στις ΗΠΑ. Λάτερυαν να τον μισούν! Ωστόσο, στην τελευταία του σεζόν, όταν παρουσίασε το draft του 2013 (όπου επελέγη και ο Αντετοκούνμπο από τους Μπακς), ενώ αποδοκιμαζόταν σε κάθε ανακοίνωση ονόματος, στην τελευταία του ανακοίνωση, δέχτηκε ένα standing ovation, το οποίο αντιμετώπισε με χιούμορ.

Επί ημερών του, πολλοί μεγάλοι παίκτες είδαν την γενιά του 80’ να γίνεται ίνδαλμα στα μάτια εκατομμυρίων φαν του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο.

Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Κόμπι Μπράιαντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Σακίλ Ο’ Νιλ, Λάρι Μπερντ, τα… «Bad boys» των Ντιτρόιτ Πίστονς και τόσα άλλα αστέρια, έγιναν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά όλου του πλανήτη.

Που ήταν το NBA όταν ανέλαβε ο Στερν

Τα στοιχεία δείχνουν τις μεγάλες αλλαγές επί Στερν:

- Το σάλαρι καπ για κάθε ομάδα το 1984 ήταν στα 4 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα είναι στα 109 εκατομμύρια δολάρια
- Το πρωτάθλημα μεταδίδονταν μόνο στις ΗΠΑ. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, μπορεί να το παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης.
- Ανοιξε το κανάλι NBA TV
- Ολοι οι αγώνες που μεταδίδονται τηλεοπτικά, είναι σε ζωντανοί μετάδοση.
- Ο Καναδάς απέκτησε για πρώτη φορά δύο ομάδες (τώρα είναι μία)
- Αύξησε τις ομάδες του πρωταθλήματος από 23 σε 30
- Δημιούργησε παγκόσμια αλυσίδα προϊόντων με ενδύματα των ομάδων του NBA
- Δημιούργησε αλυσίδα οργανισμών με τους αθλητές να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές πράξεις και δημιουργώντας καμπ παγκοσμίως για μικρά παιδιά
- Εστειλε τις ομάδες σε φυλακές, ιδρύματα και χώρες του τρίτου κόσμου
- Αλλαξε την διαδικασία του draft ώστε οι χειρότερες ομάδες να επιλέγουν στις πρώτες θέσεις, δίνοντας σε όλες την ευκαιρία να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες και να μην είναι πρωτάθλημα των 3-4 ομάδων.

Την αξία του Ντέιβιντ Στερν επιβεβαιώνουν μεγάλοι αθλητέ ςτου ΝΒΑ, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Μετά το τέλος του αγώνα των Μπακς με την Μινεσότα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θυμήθηκε τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Στερν ανακοίνωσε το όνομά του στο ντραφτ.

«Ξέρω πως είναι να χάνεις μέλος της οικογένειας και θέλω να δώσω στα συλληπητήριά μου στην οικογένειά του. Ο Στερν έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά όπως εγώ και ο Ντόνσιτς, ή παλιά ο Κούκοτς και οι Γκασόλ να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα από την Ευρώπη. Θα λείψει από το μπάσκετ. Δεν υπάρχει NBA χωρίς το όνομα του Στερν. Οταν με ανακοίνωσε, ήξερε την ιστορία μου όταν μιλούσαμε στα παρασκήνια. Αλλαξε τη ζωή μου. Αλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μάτζικ Τζόνσον έγραψε στο Twitter:

«Θυμάμαι ένα μίτινγκ που είχαμε στη Νέα Υόρκη όπου συζητούσαμε την αναβάθμιση του πρωταθλήματος και του Ολ Σταρ Γκέιμ. Ο Στερν άλλαξε την ιστορία. Όταν το 1991 ανακοίνωσα ότι έχω τον ιό HIV, οι άνθρωποι φοβόντουσαν πως μπορεί να κολλήσουν, μόνο με μια χειραψία. Αυτός μου επέτρεψε να παίξω την επόμενη χρονιά στο Ολ Σταρ Γκέιμ με με έστειλε με την Ντριμ Τιμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου αλλάξαμε τον κόσμο του μπάσκετ».

Keywords
Τυχαία Θέματα