Οι νέοι φόροι στον προϋπολογισμό του 2018 - Ποιοι θα τους πληρώσουν

Σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, που περιλαμβάνει νέους φόρους με ημερομηνία εφαρμογής την 1η/1/2018. - Ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί στο «στόχαστρο».

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προυπολογισμός.

Από το νέο έτος τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά

είναι:

- Καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

- Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, ποσοστού 10% από το ποσό των ετησίων δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.

- Θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

- Θα επιβάλλεται φόρος 15% έως 45% επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

- Θα επιβάλλεται φόρος διαμονής, από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και 0,5 ευρώ ανά ημέρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

- Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

- Περικόπτονται περαιτέρω κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης.

- Καταργείται η φοροαπαλλαγή για το 25% του ακαθάριστου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα