Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα δώσω σωσίβιο στον Μητσοτάκη», κυβέρνηση συνεργασίας μόνο την πρώτη Κυριακή

Για στυγνό τακτικισμό από μεριάς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με την αλλαγή τακτικής και την στροφή που φαίνεται να κάνει σχετικά με την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε ανοικτό τό ενδεχόμενο για κυβερνητικές συνεργασίες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου απέρριψε κατηγορηματικά

την προοπτική συγκυβέρνησης του κόμματός του με τη Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει σωσίβιο σε μία κυβέρνηση «που βυθίζεται στα λάθη της».

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ακόμη ότι «ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δε του βγαίνουν τα κουκιά και αλλάζει τακτική, κάνοντας πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα», υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι χθες έλεγε αυτοδυναμία ή τίποτα».
Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιδιώξει την πρώτη Κυριακή να πάρει εντολή, προκειμένου να σχηματισθεί «μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σταθερότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και τέλος -όπως ανέφερε- «όποιος πιστεύει σε προγραμματικές συνεργασίες θα το αποδείξει την πρώτη Κυριακή, όλα τα υπόλοιπα είναι στυγνοί τακτικισμοί».

«Στις πρώτες εκλογές θα προκύψουν δυο ειδών κόμματα, οι νικητές και οι ηττημένοι. Αν είμαστε ισχυροί θα είμαστε στην όχθη των νικητών και στην όχθη των ηττημένων θα είναι και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

«Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε το Ταμείο Ανάκαμψης σε διευρυμένο ΕΣΠΑ χωρίς όραμα»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για περιφρόνηση στα νέα ζευγάρια όταν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν μόλις 70 κατοικίες στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι ετοιμάζουν πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία στην Ελλάδα. Όταν εγώ λέω ένα χρόνο τώρα, ότι πρέπει να μπει ο πυρήνας της κοινωνικής κατοικίας στο πρόγραμμα του κράτους – και για να το εξηγήσουμε, δεν εννοούμε ότι χαρίζονται σπίτια, απλά πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο τα νέα ζευγάρια – και ενώ στην Πορτογαλία μπήκαν στο πρόγραμμα αυτό 26.000 κατοικίες και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπονται, επίσης, χιλιάδες κατοικίες, δεν αποτελεί ;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Και προσέθεσε ότι, σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα έχει το χειρότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η ΝΔ έκανε το Ταμείο Ανάκαμψης ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο».

Ενεργειακή κρίση

Μιλώντας για την ακρίβεια που ταλανίζει και τη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων προκύπτει μέσα από άλλους τομείς, με τον σημαντικότερο εξ αυτών να είναι η ενέργεια.

Όπως είπε, «οι επιλογές της κυβέρνησης είναι λανθασμένες και στην ενέργεια». Και εξήγησε: «Όλοι μιλάμε για απανθρακοποίηση της οικονομίας. Τα υπόλοιπα κράτη, όμως, μιλώντας για απανθρακοποίηση, δεν εννούν μόνο την απολιγνιτοποίηση, βάζοντας το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που πάμε 25% πάνω στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε φυσικό αέριο» τόνισε, σημειώνοντας πως οι άλλες χώρες το απέφυγαν αυτό, ακριβώς επειδή η σύγκρουση με τη Ρωσία υποβόσκει από το 2014, δεν αφορά μόνο στην σημερινή εισβολή στην Ουκρανία»

Ο κ. Ανδρουλάκης προσέθεσε, επίσης, ότι ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά από τις αρχές Ιανουαρίου τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών, «ο κ. Μητσοτάκης χθες ψέλλισε ‘ναι, να φορολογήσουμε’» και τόνισε πως η ΝΔ ασκεί «πολιτική για λίγους».

Ως προς την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων, υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στις Βρυξέλλες για τη χονδρική και για τη λιανική δεν κάνει τίποτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Ανδρουλάκης, Δεν, Μητσοτάκη,nikos androulakis, den, mitsotaki