Kεταμίνη: Τι είναι και τι προκαλεί η συχνή χρήση της ουσίας που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

H λήψη του αναισθητικού φαρμάκου «κεταμίνη» θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη όταν γίνεται πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.

Το αναισθητικό κεταμίνη βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας ενώ θυμίζουμε ότι είχε βρεθεί σε πολύ αυξημένες ποσότητες και η τροπονίνη στις τοξιλογικές εξετάσεις του μικρού κοριτσιού.

Σύμφωνα με το news4health.gr, όσον αφορά στην κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Η λήψη του φαρμάκου μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και θανάσιμη, ειδικά όταν συνδυαστεί και με άλλα φάρμακα.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη ξεκίνησε να χορηγείται τη δεκαετία του 1960 ως αναισθητικό φάρμακο για τα ζώα. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το ενέκρινε ως αναισθητικό για τους ανθρώπους το 1970. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών στις μάχες του πολέμου του Βιετνάμ. Σε αντίθεση με άλλα αναισθητικά, η κεταμίνη δεν επιβραδύνει την αναπνοή ή τον καρδιακό παλμό. Επομένως, οι ασθενείς δε χρειάζεται να βρίσκονται σε αναπνευστήρα για να το λάβουν.

Το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε έναν ταραγμένο ασθενή που, για παράδειγμα, σώθηκε από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η κεταμίνη είχε ισχυρά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων.

«Κάποιος προσπαθεί να πηδήξει από μια γέφυρα και του δίνουν κεταμίνη στο ασθενοφόρο για να ηρεμήσει και 9 μήνες αργότερα, λέει, "Δεν έχω νιώσει επιθυμία για αυτοκτονία εδώ και 9 μήνες". Όταν άρχισαν να συσσωρεύονται αρκετές ιστορίες όπως αυτή, οι γιατροί είπαν, «Ίσως υπάρχει κάτι εδώ», αναφέρει ο Ken Stewart, γιατρός έκτακτης ανάγκης και ιδρυτής της Insight Ketamine στη Σάντα Φε, NM.

Η κεταμίνη προκαλεί αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «διασχιστική εμπειρία» και αυτό που ο οποιοσδήποτε άλλος θα αποκαλούσε «ταξίδι». Κάπως έτσι, έγινε ένα ναρκωτικό των κλαμπ, γνωστός ως Κ, Special K, Super K και βιταμίνη Κ. Οι ασθενείς κάνουν ένεση με αυτό, το βάζουν σε ποτά, το εισπνέουν ή το προσθέτουν σε τσιγάρα.

Οι επικίνδυνες παρενέργειες της κεταμίνης

«Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα μίας πραγματικότητας που δεν υπάρχει. Οπτικές και αισθητηριακές παραμορφώσεις. Ένα παραμορφωμένο συναίσθημα για το σώμα κάποιου. Προσωρινές ασυνήθιστες σκέψεις και πεποιθήσεις. Μια ευφορία ή ένα βουητό», λέει ο John Krystal, MD, επικεφαλής ψυχιατρικής στο Yale-New Haven Hospital και Yale School of Medicine στο Κονέκτικατ, όπου είναι πρωτοπόρος στη μελέτη των αντικαταθλιπτικών επιδράσεων της κεταμίνης.

Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι από τη συχνή χρήση του. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η έλλειψη συνείδησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η επικίνδυνα αργή αναπνοή. Το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως έλκη και πόνο στην ουροδόχο κύστη, προβλήματα στο νεφρό, πόνο στο στομάχι, κατάθλιψη και κακή μνήμη. Η κεταμίνη μπορεί επίσης να αποδειχθεί θανάσιμη για άτομα που πίνουν αλκοόλ ή αν τη λάβεις ενώ είσαι πιωμένος.

Πώς μπορείς να λάβεις τη θεραπεία

Η κεταμίνη έρχεται σε διάφορες μορφές. Το μόνο που έχει εγκρίνει η FDA ως φάρμακο για την κατάθλιψη είναι ένα ρινικό σπρέι που ονομάζεται εσκεταμίνη. Απευθύνεται σε ενήλικες που είτε δεν έχουν βοηθηθεί με αντικαταθλιπτικά χάπια, είτε έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή είναι αυτοκτονικοί. Συνεχίζουν να λαμβάνουν το αντικαταθλιπτικό τους και λαμβάνουν εσκεταμίνη στο ιατρείο ή σε μια κλινική, όπου ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης τους παρακολουθεί για 2 ώρες μετά τη δόση.

Το σπρέι έχει ένα «μαύρο κουτί» που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καταστολής και προβλημάτων εστίασης, κρίσης και σκέψης, καθώς και τον κίνδυνο κατάχρησης ή κακής χρήσης του φαρμάκου και αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών.

Άλλες μορφές κεταμίνης που δεν έχουν εγκριθεί από το FDA για παθήσεις ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια έγχυση, την ένεση ή τις παστίλιες.

H κεταμίνη έχει πικρή και δυσάρεστη γεύση. Το φάρμακο χρειάζεται περίπου γύρω στα 15 λεπτά για να δράσει όταν ληφθεί με εισπνοή από το ρουθούν. Όταν ληφθεί διά του στόματος, χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά με μία ώρα. Η δράση του κρατάει από 30 λεπτά έως και μία ώρα αλλά οι παρενέργειες του εξαρτώνται ανάλογα με τη ποσότητα που θα λάβεις. Μετά τη λήψη του, οι άνθρωποι μπορεί να πεσμένοι ψυχολογικά για λίγες μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kεταμίνη, Τζωρτζίνα,Ketamini, tzortzina