Μια Ελληνίδα ανάμεσα στις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την Επιστήμη το 2023

Ένας πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, μια ‘αρχιτέκτονας’ της αποστολής της Ινδίας στη Σελήνη και μια Ελληνίδα αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι μερικοί από τους ανθρώπους πίσω από τις μεγάλες ιστορίες της επιστήμης του 2023 σύμφωνα με τη λίστα του Nature.

Η ετήσια λίστα με τους top 10 του Nature βασίζεται στις εξελίξεις

στην επιστήμη τον περασμένο χρόνο και παρουσιάζει μερικά από τα άτομα που βοήθησαν να γίνουν εκπληκτικές ανακαλύψεις και να επιστήσουν την προσοχή σε κρίσιμα ζητήματα.

Περισσότερο από μια δεκαετία, το Nature’s 10 έχει αναδείξει την επιρροή ανθρώπων στον κόσμο της επιστήμης.

Ας δούμε τους φετινούς:

Kalpana Kalahasti: Πρόσω ολοταχώς για το φεγγάρι

«Πετύχαμε τον στόχο μας άψογα», είπε η Kalpana Kalahasti, λίγα λεπτά αφότου η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας προσγείωσε με ασφάλεια το πρώτο της διαστημικό σκάφος στη Σελήνη στις 23 Αυγούστου, ως μέρος της αποστολής Chandrayaan-3.

Η επιτυχημένη αποστολή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έβαλε τη χώρα στο γκρουπ αυτών που κατάφεραν να ρίξουν ένα σκάφος στη σεληνιακή επιφάνεια, μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ως συνεργάτης διευθυντής έργου Chandrayaan-3, η Kalahasti έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της επιτυχίας της θριαμβευτικής επαφής του στη Σελήνη, καθιστώντας την Ινδία την τέταρτη χώρα που το πέτυχε

Marina Silva: η προστάτιδα του Αμαζονίου

Η ακτιβίστρια υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας βοήθησε να περιοριστεί η αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών και να ανοικοδομηθούν ιδρύματα που είχαν αποδυναμωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ανάκαμψη για την προστασία του περιβάλλοντος στη Βραζιλία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου, όταν ο Luiz Inácio Lula da Silva ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και η Marina Silva ανέλαβε τον τρέχοντα ρόλο της.

Είναι η δεύτερη φορά που διευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Κατά την πρώτη της θητεία, η Marina Silva ήρθε αντιμέτωπη με αχαλίνωτες δραστηριότητες εκκαθάρισης δασών και έβαλε σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο της Αποψίλωσης στον Αμαζόνιο (PPCDAm) — ένα πρόγραμμα που πέτυχε μείωση 83% στην αποψίλωση των δασών μεταξύ του 2004 και το 2012 στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο.

Katsuhiko Hayashi: Φτιάχνοντας ποντίκια με δυο μπαμπάδες

Αυτός ο αναπτυξιακός βιολόγος ξαναέγραψε τους κανόνες για τη σεξουαλική αναπαραγωγή, δημιουργώντας βιώσιμα αυγά ποντικιού από αρσενικά κύτταρα, ένα κατόρθωμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ειδών που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Αυτός και η ομάδα του είχαν προηγουμένως επινοήσει μεθόδους για να «πείσουν» τα βλαστοκύτταρα ποντικού να γίνουν ανώριμα ωάρια ή ωοκύτταρα, στη συνέχεια να τα ωριμάσουν, να τα γονιμοποιήσουν και να παράγουν ζωντανά άτομα. Φέτος, ο Hayashi αποκάλυψε ότι το εργαστήριό του είχε βασιστεί σε αυτήν την επιτυχία χρησιμοποιώντας κύτταρα από αρσενικά ποντίκια για την παραγωγή των ωαρίων.

Πολλοί ερευνητές θεωρούσαν ότι αυτό το έργο ήταν αδύνατο, ή σχεδόν αδύνατο.

Annie Kritcher: Πυρηνική σύντηξη

Η φυσικός Annie Kritcher προκάλεσε ένα κύμα αισιοδοξίας βοηθώντας το National Ignition Facility (NIF) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ να επιτύχει έναν στόχο που διέφευγε από τα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες: τη συμπίεση των ατόμων τόσο σφιχτά ώστε οι πυρήνες τους να συγχωνευτούν και παραγάγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει η αντίδραση.

Με κόστος 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και στεγασμένο στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, το εγχείρημα σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την επιστήμη των πυρηνικών όπλων.

Η πρόοδος εκεί θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ως ασφαλούς, καθαρής και σχεδόν απεριόριστης πηγής ενέργειας

Eleni Myrivili: Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί

Ως επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την αύξηση της αστικής θερμότητας στον πλανήτη, η πρώην πολιτικός βοηθά τον κόσμο να προετοιμαστεί για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Η πρώην αντιδήμαρχος ‘Πρασίνου’ στον Δήμο Αθηναίων, έχει πλέον παγκόσμιο ρόλο και εργάζεται για τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι η πρώτη επικεφαλής της υπηρεσίας αστικής θερμότητας των Ηνωμένων Εθνών και έχει την αρμοδιότητα να κρατά τους ανθρώπους δροσερούς καθώς ο πλανήτης βράζει.

Ilya Sutskever: Αλλάζοντας την κοινωνία με ΑΙ

Πρωτοπόρος του ChatGPT και άλλων συστημάτων AI που αλλάζουν την κοινωνία, ο Sutskever ανέλαβε ως επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην OpenAI, ήταν επικεφαλής της ομάδας Superalignment της εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιήσει το 20% της υπολογιστικής ισχύος της εταιρείας για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που κατασκεύαζε δεν θα ήταν επιβλαβή για τους ανθρώπους.

James Hamlin: ‘Δολοφόνος’ της υπεραγωγιμότητας

Αυτός ο φυσικός βοήθησε να εντοπιστούν ελαττώματα στους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς προηγούμενων ερευνητών περί υπεραγωγιμότητας σε θερμοκρασία δωματίου.

Η έκθεση έχει αποσυρθεί πλέον. Svetlana Mojsov: Εναντίον της παχυσαρκίας Βιοχημικός πλέον στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη, η Mojsov είχε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό της ενεργού μορφής της ορμόνης GLP-1.

Ωστόσο, οι προσπάθειές της δεν αναγνωρίστηκαν σε πολλές αναφορές για την ανακάλυψη της ορμόνης και δεν μοιράστηκε επιστημονικά βραβεία για αυτό το κατόρθωμα. Ωστόσο η έρευνά της έθεσε τη βάση για φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy, τα οποία διαθέτουν ένα ανάλογο GLP-1 που ονομάζεται σεμαγλουτίδη.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις σεμαγλουτίδης αξίζουν πλέον περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα και αυτή η κατηγορία φαρμάκων προβλέπεται να γίνει ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Halidou Tinto: Ο εχθρός της ελονοσίας

Ένα δεύτερο εμβόλιο για τη θανατηφόρα μάστιγα, την ελονοσία θα κυκλοφορήσει σύντομα, χάρη στις αυστηρές κλινικές δοκιμές αυτού του ερευνητή. Καθηγητής παρασιτολογίας και επιστήμονας παγκόσμιας υγείας με έρευνα που έχει συμβάλει στην κατανόηση και την καταπολέμηση της ελονοσίας στην Υποσαχάρια Αφρική, ο Tinto ίδρυσε τη Μονάδα Κλινικής Έρευνας του Nanaro στη Μπουρκίνα Φάσο ως μέρος του Institut de Recherche en Sciences de la Santé.

Ως επικεφαλής κλινικών δοκιμών βοήθησε να εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας.

Thomas Powles: Εξερευνητής του καρκίνου

Αυτός ο γιατρός και ερευνητής του καρκίνου στο νοσοκομείο St.Bartholomew του Λονδίνου οδήγησε μια μεταμορφωτική κλινική δοκιμή για τη θεραπεία του σοβαρού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η σημαντική επιτυχία του Thomas Powles στη θεραπεία ενός θανατηφόρου καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα μπορούσε να προαναγγέλλει το επόμενο κύμα ισχυρών ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, μιας πρόσφατα αναπτυγμένης κατηγορίας θεραπειών που ονομάζονται συζευγμένα φάρμακα αντισωμάτων (ADCs).

Ο Καθ. Powles είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη βιοδεικτών και νέων στρατηγικών για φάρμακα για καρκίνους του ουρολογικού με πολλαπλές εγκρίσεις από EMA και FDA

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα, Επιστήμη, 2023,ellinida, epistimi, 2023