Μετεγκατάσταση πολιτών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

Τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όσους διαβιούν σε συνθήκες μη αποδεκτές σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα και αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσχέρειες στην κοινωνική ένταξη, περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας. Η ΚΥΑ «φωτογραφίζει» τους ρομά και παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτούς τους χώρους μετεγκατάστασης.

Η ΚΥΑ καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, αλλά και ευρύτερα

τεχνικά θέματα, όπως και τις αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί η προσωρινή μετεγκατάσταση αυτών των ειδικών κοινωνικών ομάδων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η μετεγκατάσταση θα γίνεται σε οργανωμένους χώρους, που διατίθενται από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) ή παραχωρούνται από ιδιώτες. Φορείς υλοποίησης των «Οργανωμένων Χώρων Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων» είναι οι Δήμοι.

Ωφελούμενοι δύνανται να είναι μονομελή και πολυμελή νοικοκυριά. Η μετεγκατάσταση αφορά σε δημότες ή και μόνιμους κατοίκους των περιοχών που θα καθοριστούν από τους Δήμους. Οι χώροι προσωρινής μετεγκατάστσης θα διέπονται από Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας. Η παρέμβαση μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα έτη. Όσοι από τους ωφελούμενους δεν καλύψουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη προς τον οικείο δήμο, για τρείς διαδοχικούς εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, τότε ο Δήμος δύναται να αποφασίσει την διακοπή της παροχής στεγαστικής υποστήριξης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Διαχείρισης και της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Από τις ανωτέρω δράσεις προκαλείται δαπάνη εκτιμώμενου ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, για κάθε ένα από τα επόμενα έτη 2018 και 2019 και δαπάνη εκτιμώμενου ύψους 16 εκατ. ευρώ για το έτος 2020. Η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από τις ετήσιες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δείτε εδώ την απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα