Μειώνεται το επιτόκιο στην ρύθμιση του εξωδικαστικού

Νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ .

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για το ιδιωτικό χρέος ότι, ανάμεσα στις κινήσεις που θα γίνουν είναι η κατάργηση

της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε μεταξύ άλλων:

- Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.

- Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

- Να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

- Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τις οφειλές ύψους 270 δισεκ. ευρώ που έχουν οι πολίτες σε funds, τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, προμηθευτές ενέργειας, δήμους κ.α.

«Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, πάνω από 2,3 εκατομμύρια χρωστούν στον ΕΦΚΑ, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κανείς δεν ξέρει πόσοι χρωστούν σε εταιρείες ενέργειας και ΟΤΑ» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Μάλιστα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν 7,2 δισεκ. ευρώ το πρώτο 11μηνο του 2022 και ανάλογα είναι τα στοιχεία για χρέη στον ΕΦΚΑ

Επισήμανε την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού αφού το χρέος που έχει ρυθμιστεί είναι μόνο 1,08 δισεκ. (από τα 270 δισεκ.), ενώ δεν αναμένεται να ρυθμιστεί ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισεκ. μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου .

Ανάλογη αποτυχία καταγράφεται και στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των οφειλών της πανδημίας, όπου μόλις το 6% των οφειλετών υπήχθη σε καθεστώς ρύθμισης για χρέος που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 8 δισεκ. από τα 140 σε εφορία-ΕΦΚΑ.

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η αύξηση αυτή επιβαρύνει ως και 30% τις δόσεις των δανείων, κάτι που σημαίνει ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ η δόση έχει αυξηθεί πάνω από 200 ευρώ, ενώ επίκειται και άλλη αύξηση επιτοκίων.

Η κυβέρνηση ‘’πανηγυρίζει’’ γιατί οι τράπεζες θα επιδοτήσουν τη μισή αύξηση της δόσης για 30.000 δανειολήπτες, όταν οι συνεπείς δανειολήπτες που υφίστανται τις συνέπειες των αυξήσεων των επιτοκίων ξεπερνούν τις 400.000. Το συνολικό, δε, κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες είναι 20 εκατ. ευρώ, όταν από το ‘’άνοιγμα’’ της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων αποκομίζουν κέρδη που αγγίζουν το 1 δισεκ. ευρώ…

Ο κ. Κατρίνης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με κούρεμα 30% της οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση, ώστε και το δημόσιο να εισπράξει και οι οφειλέτες να ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από τα χρέη.

Όπως και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων 240 δόσεις για χρέη σε τράπεζες-funds, με τραπεζικό διαμεσολαβητή να κρίνει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και εφαρμογή κανόνων στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία.

Παράλληλα επανέλαβε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ (Νόμος Κατσέλη)

«Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους οδηγεί σε χιλιάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απώλειες περιουσιών, αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας και συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές, φροντίζει να κρατά κρυμμένο κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους των 270 δισεκ. ευρώ που αν δεν αντιμετωπιστεί θα τινάξει στον αέρα την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας» κατέληξε ο Μιχάλης Κατρίνης.

#ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ #ΡΥΘΜΙΣΗ #ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μειώνεται,meionetai