Κατατίθεται ο προϋπολογισμός - Οι φόροι που έρχονται από την Πρωτοχρονιά

Σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, που συνοδεύεται ολόφρεσκα μέτρα λιτότητας, ύψους από 813 εκατ. ευρώ. Οι πρόσθετοι φόροι έχουν ήδη ψηφιστεί και θα τεθούν σε ισχύ μετά την 1η Ιανουαρίου, ενώ αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Από το νέο έτος τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά είναι:

- Καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την

παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

- Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, ποσοστού 10% από το ποσό των ετησίων δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.

- Θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

- Θα επιβάλλεται φόρος 15% έως 45% επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

- Θα επιβάλλεται φόρος διαμονής, από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και 0,5 ευρώ ανά ημέρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

- Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

- Περικόπτονται περαιτέρω κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης.

- Καταργείται η φοροαπαλλαγή για το 25% του ακαθάριστου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα