ΑΟΖ και οικονομία στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στη Λευκωσία, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα

και η Κύπρος, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας και λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή. Από την τριμερή που διεξάγεται σήμερα αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και ο ιδιαίτερος ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, αμυντική συνεργασία (πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου) και θα διεξαχθεί διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.

Στις σημερινές συνομιλίες θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Επισημαίνεται ότι η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, αποδεικνύει πως ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σημασία του ανοίγματος της Ελλάδας στο Ιράν και η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο

Με την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε νωρίτερα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 8.45 το πρωί, όπου στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται παράγοντας σταθερότητας σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση με τον κ.Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

«Ήδη χτες» πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων». Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

«Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Και κατέληξη: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέμεινε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ' της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτριο Παρασκευόπουλο, για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα