Καλύτερα κι από PCR τα εκπαιδευμένα σκυλιά στον εντοπισμό της covid και των μεταλλάξεων (βίντεο)

Καλύτερα και από PCR τεστ αποδεικνύονται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στην αναγνώριση του covid και όλων των μεταλλάξεών του. Σπουδαία συγκροτήματα και οργανισμοί τα προτιμούν για την ασφάλειά τους.

Με την αίσθηση της όσφρησης περίπου 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από εκείνη των ανθρώπων, τα σκυλιά έχουν εδώ και χρόνια μπει στην υπηρεσία του ανθρώπου εντοπίζοντας διαφορετικά πράγματα μέσω της όσφρησης από προϊόντα λαθρεμπορίου μέχρι μούχλα σε καλλιέργειες και μέχρι τον... καρκίνο.

Οι ερευνητές προσπάθησαν

από την αρχή της πανδημίας αν τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στην πανδημία. Οι έρευνες φαίνεται πως κατέληξαν μόλις πρόσφατα, καθώς οι μελέτες αξιολογήθηκαν και επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον covid όταν τον μυρίζουν.

{https://www.youtube.com/watch?v=DiMVzLO5NQs}

Από 82% μέχρι 97,5% η επιτυχία τους

Μέσα στο 2021, επιστήμονες από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δημοσίευσαν μια διπλά τυφλή έρευνα με εντοπισμό covid από σκύλους στην οποία τα τέσσερα σκυλιά που συμμετείχαν είχαν 97,5% επιτυχία στον εντοπισμό βιοδεικτών που σχετίζονται με τον covid – 19. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχω δει ποτέ και κάνω αυτή τη δουλειά περισσότερα από 25 χρόνια με όλων των ειδών τα σκυλιά εντοπισμού» δήλωσε ο δρ. Κεν Φέρτον, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και επικεφαλής «Είναι αλήθεια αξιοσημείωτο».

Μια άλλη μελέτη από το London School of Hygiene and Tropical Medicine βρήκε ότι τα σκυλιά μπορούν να ταυτοποιήσουν τον covid σε ποσοστό 82% με 94%, ενώ αντίστοιχη γερμανική έρευνα ανεβάζουν τον δείκτη επιτυχίας τους στο 95%.

Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να γενικεύουν τις οσμές, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του covid, όπως μπορούν να το κάνουν με όλα τα εκρηκτικά όταν εκπαιδεύονται, εξηγεί ο Φέρτον.

Η εταιρεια με τα 14 σκυλιά και πελάτες τους Metallica

Παρόλα αυτά η Όμικρον έχει επηρεάσει τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί μια εταιρεία από το Οχάιο, με εκπαιδευμένους σκύλους, που ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες της κατά του covid από τον Οκτώβριο του 2020 και έχει μεταξύ των πελατών της τις διοργανώσεις Nascar αλλά και τα συγκροτήματα Metallica και Tool.

«Η Όμικρον περισσότερο από κάθε μετάλλαξη έχει αλλάξει τη βιολογία της μόλυνσης» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας, Τζέρι Τζόνσον. Πριν την Όμικρον, τα 14 σκυλιά της εταιρείας είχαν εκπαιδευτεί ώστε να προσεγγίζουν μια στοιχισμένους ανθρώπους να μυρίζουν τα χέρια ή τα πόδια τους, όπου οι άνθρωποι έχουν πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες, πριν σταματήσουν τελικά σ' αυτούς που θεωρούν μολυσμένους. Με την Όμικρον όμως να εκφράζεται λιγότερο από τους πνεύμονες, που μεταφέρουν τον ιό στο σώμα και τελικά στον ιδρώτα, στην Όμικρον μεταφέρεται κυρίως μέσω του βρογχικού σωλήνα. Έτσι οι εξεταζόμενοι πρέπει να προσφέρουν στα σκυλιά τη φορεμένη μάσκα τους για να τη μυρίσουν.

Τα σκυλιά της εταιρείας σύμφωνα με τον πρόεδρό της, μπορούν να «εξετάσουν» 200 με 300 ανθρώπους ανά ώρα, και χρειάζονται διαλείμματα 20 λεπτών ώστε να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους για δουλειά.

Καλύτερα από τα PCR τεστ

Οι υπηρεσίες των σκύλων όμως δεν είναι κάτι φθηνό. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα rapid ή τα self test για παράδειγμα. Αντίστοιχα δεν προσφέρεται για να τεστάρει ένα κοινό 70.000 ανθρώπων που θα πάει σε μια μεγάλη συναυλία στο εξωτερικό, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της εταιρείας. «Μπορούν όμως να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να διατηρήσεις μια προστατευμένη “κοινωνική φούσκα”». Άλλωστε για μια μόνο ημέρα ενοικίασης του ενός σκύλου και του εκπαιδευτή του, θα χρειαστείτε 5000 δολάρια.

Ο FDA δεν έχει εγκρίνει ακόμα τα εκπαιδευμένα σκυλιά ως... διαγνωστικό εργαλείο, έτσι ακόμα και αν αναγνωρίσουν κάποιον ως μολυσμένο, αυτό το άτομο χρειάζεται να προχωρήσει και σε τεστ για να το επιβεβαιώσει. Κάποιες έρευνες πάντως δείχνουν πως τα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα ακόμα και από τα μοριακά τεστ, εντοπίζοντας ασθενείς με ελάχιστο ιικό φορτίο πριν ακόμα αυτό γίνει τόσο ώστε να θετικοποίησει ένα PCR.

ΠΗΓΗ: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα