Η συμβουλή του Ντάισελμπλουμ στον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup

Μια σημαντική συμβουλή για τον διάδοχό του στην ηγεσία του Eurogroup, έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός, που αρκετές φορές εξάντλησε την αυστηρότητά του, συμβούλεψε τους υποψηφίους, λίγη ώρα μετά την ομιλία του σε κεντρική εκδήλωση του Bridge foundation στο Λουξεμβούργο: «Προσέξτε για τον εφησυχασμό. Βλέπω πολλούς πολιτικούς να χαλαρώσουν»!

Σε ερώτηση σχετικά με την προτίμησή του σε κάποιον από τους τέσσερις υποψηφίους απάντησε «τους αγαπώ τους όλους».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα προεδρεύσει

την Δευτέρα για τελευταία φορά στο Eurogroup και εν συνεχεία θα «μετακομίσει» στον ESM, καθώς αναλαμβάνει το ρόλο του στρατηγικού συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για το Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, που είναι και το φαβορί, η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε - Οζόλα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ.

Κατά την ομιλία του για τον ESM, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήρε τη δουλειά του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αξιοσημείωτη ανάκαμψη της ευρωζώνης και είναι πλέον ένας ισχυρός, ανεξάρτητος, αποτελεσματικός οργανισμός.

Τέλος για τους στόχους του ESM, τόνισε ότι αφενός θα έχει κεντρικό ρόλο με την Κομισιόν στα μελλοντικά προγράμματα στήριξης, αφετέρου θα μπορούσε να προσφέρει ευρεία υποστήριξη ως εγγυητής για το κοινό ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και να γίνει εργαλείο σταθεροποίησης για χώρες που αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές καταστάσεις, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα