Η Καταλονία δεν είναι μια επανάληψη της κρίσης της ευρωζώνης

Παρόλο που η απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας ίσως είναι η χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, οι ξένοι επενδυτές δεν την είδαν ως ένα Grexit, ένα Brexit ή ακόμα και ένα Frexit.

Οι ξένοι κάτοχοι ισπανικών μετοχών και ομολόγων - και γενικά όσοι κατέχουν στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης - γρήγορα απέρριψαν τις συγκρίσεις με τις διαδοχικές κρίσεις χρέους που έπληξαν την Ευρωζώνη μεταξύ του 2010 και του 2012.

Παρόλο που η οικονομία της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας, οι μικρές μεταβολές στα ισπανικά και καταλανικά στοιχεία ενεργητικού μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν την καταλανική κρίση ως ένα κυρίως εσωτερικό ζήτημα, με ελάχιστες έως καθόλου συστημικές απειλές για τις χώρες (της Ευρωζώνης), τις τράπεζες ή το ευρώ.

Ενώ ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης blue-chip IBEX έχει υποχωρήσει κατά 7% περίπου από τα υψηλά επίπεδα του έτους, συνεχίζει να είναι ενισχυμένος κατά 10% για το σύνολο του 2017. Το κόστος 10ετούς δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης και το επασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά είναι χαμηλότερα από αυτά που ήταν στις αρχές του έτους. Η ισοτιμία του ευρώ έχει επηρεαστεί ελάχιστα.

Το επίπεδο χρέους της Καταλονίας - περίπου 77 δισεκ. ευρώ - είναι περίπου το ένα τέταρτο αυτού της Ελλάδας.

Από αυτό, 52,5 δισεκ. ευρώ - μόλις πάνω από τα δύο τρίτα - οφείλεται στην Ισπανία, επιπλέον 8,175 δισεκ. ευρώ σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 6,018 δισεκ. ευρώ στον υπόλοιπο κόσμο και 10,035 δισεκ. ευρώ σε άλλους, σύμφωνα με στοιχεία από την ισπανική κεντρική τράπεζα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα