Η ατζέντα της σημερινής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο: Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης με Αλ Σίσι

Την πρώτη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά την επανεκλογή του θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Ελ Αλαμέιν, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Τα ενεργειακά αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών και των διευρυμένων συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πρόκειται για εγχείρημα ιδιαίτερης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και της Ευρώπης το οποίο έχει αποσπάσει θετική βαθμολογία για να ενταχθεί στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ, καθώς η τελευταία θα μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική και ενισχύεται, όσον αφορά την γεωπολιτική διάσταση, ο ρόλος της έως κόμβου μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι κύριος στόχος της επίσκεψης «είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ενώ αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις».

Στη διάρκειά της αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προχωρήσει και σε συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας και είναι, όπως έχει τονίσει η Αθήνα, «το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου».

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Αλ Σίσι είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις αρχές Ιουλίου και πέραν της ενεργειακής συνεργασίας αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Πεδίο συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου συνιστά και ο αμυντικός τομέας. Στις αρχές Ιουλίου υπεγράφη μάλιστα στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» για το έτος 2023 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου επιχειρείται, μετά και την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν στο Βίλνιους, να εδραιωθεί μία ατμόσφαιρα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και μία προσπάθεια εκ μέρους της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση με το Κάιρο.

Η τελευταία φορά που ο Έλληνας ςφπρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αίγυπτο ήταν τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΙΓΥΠΤΟΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΣΙΣΙ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ #ΑΟΖ #ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ #ΕΠΙΣΚΕΨΗ #ΑΤΖΕΝΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Αίγυπτο, Αλ Σίσι,mitsotaki, aigypto, al sisi