«Γκάζι» για τους πλειστηριασμούς - Όριο τις 140.000 ζητούν οι θεσμοί, τι λέει η κυβέρνηση

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας οι συμβολαιογράφοι, όπου και θα καταδειχθεί το εάν θα συνεχίσουν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, μετά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση νομοθετώντας την αυτεπάγγελτη διαδικασία διώξεων σε όποιους μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, μέτρο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και για τις κινητοποιήσεις στα διόδια με το άνοιγμα των ταμείων από το κίνημα «Δεν Πληρώνω»

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης θα αποτιμήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν τα μέλη του υπό τον πρόεδρό τους Γιώργο Ρούσκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν γιατί αν δεν γίνουν οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και αυτό θα έχει επίπτωση σε όλη την πορεία εξόδου από το μνημόνιο σημείωσε ο Ευ.Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δεν αφορούν α' κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ, κάτι που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες, όπως συμπλήρωσε ο Γ.Δραγασάκης. Στους α' γύρους των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη διαβεβαιώνει ο Ν.Καραμούζης.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων» προσθέτουν, ενώ ήδη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, ώστε να τρέξει η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, -που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup δεσμεύτηκε στους ομολόγους του στη ευρωζώνη για τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών-, εξήγησε ότι αν δεν προχωρήσουν αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τράπεζες και κατ' επέκταση στην πορεία της αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος εντός του προσδοκώμενου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήδη έχει θέσει θέμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις για τις κοινωνικές επιπτώσεις σημείωσε δε με έμφαση ότι το ζήτημα δεν αφορά πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από την 1.1.2018 για τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ) τα οποία προστατεύονται από την πώληση σε fund μόνον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Tα κριτήρια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2018 θα συζητηθούν στις επαφές με τους Θεσμούς τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θύμισε ότι ήταν σημαντική η συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να μην βγει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι τουλάχιστον στους πρώτους γύρους των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα περιληφθούν κατοικίες με μικρότερη αξία, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στους FT, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ν.Καραμούζης. Προειδοποιεί δε για τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν εάν καθυστερήσει κι άλλο η διενέργεια πλειστηριασμών.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Ν.Καραμούζης, η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες θα είχε επίπτωση στο ύψος των προβλέψεων και τη ρευστότητά τους.

«Αυτό θα είχε επίπτωση στον σχηματισμό προβλέψεων μελλοντικά, καθώς θα συνεχίζαμε να έχουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρέαζε, επίσης, τη ρευστότητα», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Οι Έλληνες συμβολαιογράφοι ξεκινούν δίμηνη απεργία», ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.

«Λάβαμε υπόψη την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Τα μέτρα

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, ανακοίνωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. Του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Οι πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα: σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Μετά τη συνάντηση αναμένεται η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν στο εξής σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών. Όπως είναι γνωστό πριν από λίγες ημέρες αποφάσισαν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς και από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέχρι το τέλος του έτους.

Κυβερνητικές πηγές: Μέτρα για να μην κρύβονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Σημειώνουν ότι «στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκάζι, - Όριο, 140 000,gkazi, - orio, 140 000