Γεράσιμος Παπαδόπουλος για κατολισθήσεις: Θέμα χρόνου να αποκολληθούν ογκόλιθοι και σε άλλες περιοχές

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προειδοποιεί πως πολλές περιοχές στη χώρα «απειλούνται» από κατολισθήσεις.

Με αφορμή το περιστατικό των κατολισθήσεων στην Κρήτη, ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «κρούει τον κώδωνα» για πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες απειλούνται από κατολισθήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: « Οι τοπικές αρχές θα πρέπει και να ελέγχουν τη νομιμότητα και την ασφαλή δόμηση καταλυμάτων αλλά και την καθαίρεση όλων των επικινδυνοτήτων

εκείνων που μπορούν να απειλούν την ανθρώπινη ζωή και η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες διαδικασίες».

Για παράδειγμα το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος που είναι για τους σεισμούς μεταξύ των άλλων αναφέρεται στην υποχρέωση των τοπικών αρχών, των δήμων πρωτίστως και δευτερευόντως των περιφερειών να προχωρούν σε άρση τέτοιων επικινδυνοτήτων.

Αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, τόνισε πως θα έπρεπε να ζητήσει από τις αρχές να πάει κάποιος να το ελέγξει καθώς είχε προηγηθεί ένας μεγάλος σεισμός και οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
«Και οι βροχές οι πρόσφατες και κάποια σεισμική δραστηριότητα να μην είχαν συμβεί, που είναι παράγοντες που επιταχύνουν, θα γινόταν δηλαδή ούτως ή άλλως αυτή η κατάπτωση των μεγάλων ογκολίθων.

Έτυχε πέρυσι να περάσω από τα σημεία αυτά και έχω πολύ νωπή τη μνήμη είναι τόσο φανερό που δεν θέλει τις ειδικές γνώσεις ενός επιστήμονα για να καταλάβει κάποιος ότι είναι θέμα χρόνου να αποκολληθεί ένας ή περισσότεροι ογκόλιθοι και να έχουμε ενδεχομένως τραγικά αποτελέσματα».

«Υπάρχουν και άλλα παρόμοια σημεία στη χώρα που απειλούνται»

«Είναι πολλά σε όλη τη συγκεκριμένη περιφέρεια που αναφερόμαστε αλλά όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και γενικότερα στη χώρα μας. Πριν από ένα δίμηνο είχα αναφερθεί με μεγάλη έμφαση στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου διότι εκεί επίσης έχουμε κάθε τόσο κατολισθήσεις στην παραλία όπου το καλοκαίρι συγκεντρώνονται εκατοντάδες ανθρώπων κάθε μέρα και μάλιστα το 2018 είχε συμβεί ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».

Συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, στην Κόκκινη παραλία αλλά και στην Καλδέρα με καταπτώσεις βράχων παρόμοια με αυτή που έγινε προχθές στην Κρήτη αλλά και σε πάρα πολλά σημεία της χώρας.

Κατά συνέπεια υπάρχει πλέον εμφανέστατη η υποχρέωση των τοπικών αρχών να μεριμνούν, να επισημαίνουν ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία και αν δεν μπορούν από μόνοι τους να καταλήξουν κάπου να ζητούν τη γνώμη επιστημόνων να τους υποδείξουν πως θα γίνει η καθαίρεση.

«Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε χάσιμο ανθρώπινων ζωών επειδή αμελήσαμε. Να θυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια έγινε ένας μεγάλος σεισμός στη Σάμο, υπήρξαν δύο θύματα, δύο νέα παιδιά επειδή κάποιος εγκαταλελειμμένος, παραμελημένος τοίχος έπεσε και τα σκότωσε».

#ΚΡΗΤΗ #ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα