Κέικ πορτοκάλι με παπαρουνόσπορο

Το πορτοκάλι δανείζει τη γλύκα και το άρωμά του σε κέικ, κουλούρια, κρέμες αλλά και άλλες πιο περίπλοκες δημιουργίες της τέχνης της ζαχαροπλαστικής. Ιδιαίτερα το χειμώνα, είναι πανταχού παρών στα γλυκά, σε διάφορους συνδυασμούς -ο συνδυασμός πορτοκάλι – σοκολάτα είναι από τους πιο δημοφιλείς.

Το κέικ πορτοκάλι που σας προτείνουμε περιλαμβάνει στην σύνθεσή

του ένα συστατικό που το διαφοροποιεί, τον παπαρουνόσπορο, υλικό παραγνωρισμένο τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, που όμως αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κουζίνας των κεντροευρωπαίων και όχι μόνο.

Υλικά

Για τη ζύμη

2 κ. σ. παραρουνόσπουρο¼ φλ. γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος3 φλ. αλεύρι κέικ (ανακατεύετε 6 κ.σ. corn flour και αλεύρι για όλες τις χρήσεις)¼ κ.γ. αλάτι2 ½ κ.γ. baking powder¾ φλ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας1 ¼ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού1 ¾ ζάχαρη κρυσταλλική4 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Για το γλάσο

1 φλ. ζάχαρη άχνη1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού3 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιούΘα χρειαστείτε επίσης μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση ή δύο μικρές παραλληλίγραμμες, που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσε

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από τη ζύμη.Αφήνουμε τους παπαρουνόσπορους να μουλιάσουν στο χλιαρό γάλα για ένα δίωρο.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για κανένα πεντάλεπτο, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να μοιάζει με κρέμα.Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.Σε κάθε στάδιο, σταματάμε και «ξύνουμε» τα τοιχώματα του δοχείου.Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και σε ένα άλλο ανακατεύουμε το γάλα με τον παπαρουνόσπορο, τον χυμό και την εσάνς βανίλιας.Προσθέτουμε ένα τρίτο από τα στερεά και ένα τρίτο από τα υγρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά με μία ώρα.Για το γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά με τον αυγοδάρτη και περιχύνουμε το κέικ που έχει κρυώσει ελαφρώς (περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που το ξεφορμάρουμε).

ieidiseis.gr

The post Κέικ πορτοκάλι με παπαρουνόσπορο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα