Εύα Καϊλή: Η «πυραμίδα» του κυκλώματος Qatar Gate και η εγκληματική οργάνωση -Την Τετάρτη στις δικαστικές αρχές οι συλληφθέντες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το Qatar Gate και την Εύα Καϊλή -η οποία αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγοριών και αυτή της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση-, την στιγμή που πολλοί πιστεύουν ότι τα πρόσωπα που θα βρεθούν μπλεγμένα στο σκάνδαλο διαφθοράς είναι πολλά περισσότερα.

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» στην υπόθεση διαφθοράς -Qatar Gate- στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι,

για τον οποίο οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του και της κόρης του.

Τονίζεται ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, σε διαφορετικά σπίτια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή. Ο συνήγορος τους είχε αντιταχθεί στο αίτημα των βελγικών αρχών να εκδοθούν στις Βρυξέλλες, ζητώντας περιθώριο μιας εβδομάδας για να μελετήσει τη δικογραφία.

Η «πυραμίδα»

Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 μέχρι το 2019. Είναι ιδρυτής της ΜΚΟ «FIGHT IMPUNITY», ενώ είναι το δικό του κινητό που έδωσε «στίγματα» στις Αρχές και ξεκίνησαν οι έρευνες, καθώς σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, παρακολουθείτο δύο χρόνια, με τον ίδιο να είναι στο στόχαστρο των Αρχών και για τη ΜΚΟ.

Ένας εκ των στενότερων συνεργατών του και επίσης συλληφθείς, είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή. Ο 36χρονος είναι σημαντικό στέλεχος στην ΜΚΟ και συνιδρυτής της.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή, εκτός από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ήταν και αρμόδια για τις σχέσεις ΕΕ – Μέσης Ανατολής.

Την Τετάρτη στις δικαστικές αρχές η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες

Tην Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Τι ποινές αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή και ποια η περίπτωση να εκδοθεί στην Ελλάδα

Οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση. Το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση της Εύας Καϊλή για να δικαστεί στην Ελλάδα, κάτι που το Βέλγιο μπορεί να αρνηθεί, και την υποχρέωση να συνδράμει τις έρευνες.

«Ό,τι και να ζητηθεί από την πλευρά, ουσιαστικά, των βελγικών αρχών, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα προστρέξει σε οποιαδήποτε εκδοχή δικαστικής συνεργασίας προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή φαίνεται πως επισύρουν μεγάλες ποινές, καθώς είναι αδικήματα για τα οποία, αν κάποιος βρεθεί ένοχος, στο Βέλγιο θα καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Η ίδια δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί την έκδοσή της στη χώρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μπορούσε και να βοηθήσει την ίδια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα και αν τελικά θα ζητήσει την έκδοση της ευρωβουλευτού, τονίζεται ότι πρώτα θα συνυπολογιστούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αλλά και ποια θα είναι, τελικά, η κατηγορία που θα απαγγελθεί στην Εύα Καϊλή.

#ΕΥΑ_ΚΑΙΛΗ #QATAR_GATE #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΑΝΤΟΝΙΟ_ΠΑΝΤΣΕΡΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εύα Καϊλή, Qatar Gate, -Την Τετάρτη,eva kaili, Qatar Gate, -tin tetarti