Είσαι ακόμη στην Αθήνα και δουλεύεις; Πώς να την παλέψεις στο γραφείο μέχρι τις διακοπές

Αν αισθάνεσαι να έχεις «καεί» στη δουλειά, νιώθεις μονίμως κούραση και οι διακοπές σου αργούν υπάρχει τρόπος να το διαχειριστείς.

Σίγουρα ξέρεις ήδη πόσο αγχωτική είναι η εργασία για πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το φυσιολογικό άγχος – είτε αυτό είναι από συναδέλφους, πελάτες ή έργα σε καθυστέρηση – και στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα επιπλέον πράγματα, πράγμα που σημαίνει ότι το να να έχεις ευεξία έχει γίνει πιθανώς πιο δύσκολο σύμφωνα με το the issue

Εκτός από την κανονική εξουθένωση που μπορεί

να αντιμετωπίζεις, υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται «καθαρισμός ανθεκτικότητας». Η Jasmine Eskenzi, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της εφαρμογής ευεξίας και παραγωγικότητας The Zensory, την περιγράφει ως «το σταυροδρόμι μεταξύ τοξικής θετικότητας και εξουθένωσης» που διαιωνίζεται από την κουλτούρα της φασαρίας.

«Προσπαθεί να είναι θετικός, παρακινημένος και/ή στωικός υπό πίεση, για παρατεταμένη χρονική περίοδο, και ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εξάντληση/εξάντληση», λέει. Με άλλα λόγια, αυτό που δεν σε σκοτώνει δεν σε κάνει απαραίτητα πιο δυνατό, όπως λέει και η παροιμία.

Η διατήρηση μιας συνεχούς θετικής στάσης δεν είναι ρεαλιστική και απαιτεί προσπάθεια

Η Diana Pereda, προπονήτρια νοοτροπίας και επιχειρήσεων και ψυχολόγος στο Stafi, πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στην πίεση που νιώθουμε. «Η κόπωση λόγω ανθεκτικότητας είναι ένας τύπος εξάντλησης που αναφέρθηκε πρόσφατα και έρχεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο που χρειάζεται να παραμείνουμε παρακινημένοι ή θετικοί», λέει. Επιπλέον, καταλαβαίνει ότι μπορεί να επιλέξουμε τη θετικότητα ως την απλή λύση, αλλά η ζωή και τα συναισθήματα δεν είναι τόσο εύκολα και μπορούν να προσθέσουν στο πρόβλημα.

«Η διατήρηση μιας συνεχούς θετικής στάσης δεν είναι ρεαλιστική και απαιτεί προσπάθεια», σημειώνει. «Μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο που αισθάνεται σαν μια άλλη εργασία να χειριστείς».

Αιτίες κόπωσης ανθεκτικότητας

Εάν έχεις παρατηρήσει σημάδια ότι συνεχίζεις να προχωράς παρά την εξάντληση, προσπαθείς να δείχνεις παρακινημένη ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι και αναγκάζετε τον εαυτό σου να συμπεριφέρεται «σκληρά», μπορεί να είσαι σε κατάσταση κόπωσης ανθεκτικότητας.

Πολλά κομμάτια θα μπορούσαν να παιχτούν εδώ, όπως:

1.Οι συνάδελφοι απολύονται ή παραιτούνται
2.Ένας συνδυασμός στρεσογόνων παραγόντων εργασίας και ζωής
3.Η πίεση που έρχεται με την τεχνολογία
4.Μια απροθυμία να αισθανθούμε τα συναισθήματά μας

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νευροαποκλίνοντες άνθρωποι είναι ακόμη πιο πιθανό να παλέψουν με αυτό το είδος κόπωσης «λόγω της συνεχούς «μάσκας» που πρέπει να γίνει για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει στους περισσότερους χώρους εργασίας», τονίζει η Eskenzi. Βασικά, αυτά τα άτομα πρέπει να κρύψουν ή να καταστείλουν τα νευροαποκλίνοντα χαρακτηριστικά τους -είτε αυτό παλεύει με τη διαχείριση του χρόνου, τις οργανωτικές δεξιότητες ή κάτι άλλο – που μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα κούρασης και εξάντλησης.

Πώς να χειριστείς την κούραση από ανθεκτικότητα

Εάν η σκέψη για όλα αυτά σε κάνει να αισθάνεσαι απελπισμένη, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. Αυτή είναι μια φυσιολογική και κατανοητή αντίδραση, ειδικά με όλη την πίεση που μας ασκούν οι εταιρείες, οι οργανισμοί και ο καπιταλισμός γενικότερα.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις

1.Βάλε όρια όπου μπορείς

Σε μια θέση εργασίας, μπορεί να αισθάνεσαι ότι το «θέτοντας όρια» είναι ένας γρήγορος τρόπος για να απολυθείς. Αυτό ισχύει και μερικές φορές πρέπει να γίνονται αλλαγές. «Πρέπει να ξεκινήσουμε δίνοντας στους εαυτούς μας την άδεια να σταματήσουμε και να ανακάμψουμε πλήρως», προτρέπει η Eskenzi. Ενθαρρύνει τη δημιουργία καταιγισμού ιδεών για ορισμένα όρια που νιώθεις πιο σίγουροι ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, είτε αυτό είναι η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μετά τις ώρες εργασίας είτε η αποχώρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα Σαββατοκύριακα.

2.Γίνε ευάλωτη με αγαπημένα πρόσωπα που εμπιστεύεσαι

Η καλλιέργεια των σχέσεων είναι το κλειδί, λέει η Pereda. «Το να έχουμε κάποιον στον οποίο μπορούμε να είμαστε ευάλωτοι και να έχουμε μια αληθινή, ειλικρινή σχέση, θα σας προσφέρει τον χώρο για να ζήσετε όλα τα είδη συναισθημάτων», λέει, ενθαρρύνοντάς σε να είσαι αυτό το άτομο και για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μίλησε για αυτό που περνάς, τι αισθάνεσαι και τι χρειάζεσαι.

3.Νιώσε τα συναισθήματά σου

Η αποφυγή δύσκολων συναισθημάτων μπορεί να είναι απίστευτα δελεαστική, αλλά δεν είναι πάντα χρήσιμη. Η Pereda συνιστά να σκάψεις βαθιά. Τι νιώθεις? «Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει τις απώλειές σας. ανοίξτε το χώρο στη θλίψη, τον θυμό ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα», λέει. Αν δυσκολεύεσαι να συνδεθείς με τα συναισθήματά σου, μην ανησυχείς αυτή η «δεξιότητα» μπορεί να αναπτυχθεί και να μάθει, προσθέτει, ενθαρρύνοντας την επαγγελματική βοήθεια εάν χρειαστεί.

Μια σημαντική υπενθύμιση: Η «σωστή» λύση μπορεί να μην είναι αυτή που έρχεται πρώτη. «Μερικές φορές, μας πιάνουν οι ίδιες σκέψεις ή λύσεις στα προβλήματά μας», λέει ο Pereda. «Η ανατροπή του προβλήματος μπορεί να σας δώσει άλλες προοπτικές». Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να μιλάς με αξιόπιστα αγαπημένα πρόσωπα και να παίρνεις τις απόψεις τους, προσθέτει. Μέσω αυτής της διαδικασίας καταγραφής όλων, μπορείς κυριολεκτικά να διώξεις τους στρεσογόνους παράγοντες.

4.Άσκησε την αυτοσυμπόνια

Αυτό είναι σωστό, λίγη αυτοαγάπη και χάρη μπορεί να πάει πολύ μακριά. «Το να δίνουμε στον εαυτό μας συμπόνοια μπορεί να είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους και ωστόσο πιο ισχυρούς τρόπους για να χειριστούμε την κούραση της ανθεκτικότητας», λέει η Eskenzi. Ενθαρρύνει να ακούς το σώμα σου και να δίνεις προσοχή σε αυτό που βιώνεις.

#ΑΘΗΝΑ #ΔΙΑΚΟΠΕΣ #ΓΡΑΦΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Είσαι, Αθήνα, Πώς,eisai, athina, pos