Νέες ταινίες: Καλό γαλλικό σινεμά και Τζέισον Στέιθαμ στους ωκεανούς με τα θηρία

«Τα παιδιά των άλλων»

Το χρονικό μιας θρυλικής απόδρασης από τις φυλακές της Βαρκελώνης δύο χρόνια μετά την πτώση του Φράνκο στην Ισπανία, πέντε ημέρες στην καρδιά των γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών μετά τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι, «Τα παιδιά των άλλων» με Βιρζινί Εφιρά, Ροσντί Ζεμ και Κιάρα Μαστρογιάνι, ξανά Ροσντί Ζεμ, αυτή τη φορά και πίσω από την κάμερα στην τρυφερή ταινία «Οι δικοί μου», μία σκοτεινή και σουρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης στα «Σημάδια του καλοκαιριού», Τζέισον Στέιθαμ στο «Meg 2: Η Τάφρος» και ακόμη, Θόδωρος Αγγελόπουλος

με «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό) και Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

Η Απόδραση του 77

Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Φράνκο στην Ισπανία και την παροχή αμνηστίας στους πολιτικούς κρατουμένους των ισπανικών φυλακών από τη δημοκρατική κυβέρνηση που διαδέχθηκε τη φρανκική δικτατορία, ένας προφυλακισμένος νεαρός λογιστής περιμένει τη δίκη του, αντιμετωπίζοντας μια ποινή 20 χρόνων, καθώς κατηγορείται για υπεξαίρεση.

O υπόδικος, μαζί με κάποιους συγκρατούμενους του και μια ομάδα νέων δικηγόρων που τους υποστηρίζουν, θα αγωνιστεί για την παροχή αμνηστίας, αφού καταγγείλει το όργιο βίας, καταπίεσης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατεί στη φυλακή της Βαρκελώνης, όπου κρατείται.

Η νέα ταινία του ισπανού Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ (Μικρό νησί), που απέσπασε 5 βραβεία Γκόγια, πλέκει τη θρυλική απόδραση του 1977 με το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της εποχής.

Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε την ταινία μαθαίνοντας για την απόδραση 45 κρατούμενων από τη φυλακή Modelo της Βαρκελώνης, κι έκτοτε έκανε μεγάλη έρευνα για το θέμα.

Πρωταγωνιστούν Μιγκέλ Χεράν, Χαβιέ Γκουτιέρες, Χεσούς Καρόσα.

Νοέμβρης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σοκάρουν το Παρίσι που πνίγεται στο αίμα. Η αρχή γίνεται λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στο Stade de France, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και χιλιάδες φίλαθλοι παρακολουθούν ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι τρομοκράτες χτυπάνε στους δρόμους, σε καφέ και εστιατόρια του 10ου και του 11ου διαμερίσματος, ενώ μία άλλη ομάδα τζιχαντιστών εισβάλει στο Μπατακλάν, όπου είναι σε εξέλιξη συναυλία. Ακολουθεί σφαγή.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, της  οποίας ηγείται η Ελοΐζ  και ο Φρεντ, έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές επίπεδο πίεσης: σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, οι δύο επικεφαλής πρέπει να βρουν τους υπαίτιους της επίθεσης το συντομότερο δυνατό, πριν ξαναχτυπήσουν, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και εκτός, σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά της ιστορίας.

Ένα δύσκολο θέμα από τον Γάλλο σκηνοθέτη Σεντρίκ Χιμένεζ («Ο Άνθρωπος από τη Μασσαλία»). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2022, όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού.

Πρωταγωνιστούν Ζαν Ντιζαρντέν, Σαντρίν Κιμπερλέν, Ζερεμί Ρενιέ, Λίνα Κουντρί, Σεντρίκ Καν.

Τα Παιδιά των Άλλων

Η Ρασέλ είναι 40 χρονών, δεν έχει παιδιά και είναι ευχαριστημένη με τη ζωή της - τους μαθητές της στο Λύκειο, τους φίλους της, τον πρώην της, τα μαθήματα κιθάρας της. Όταν ερωτεύεται τον Αλί, γνωρίζει και δένεται και με τη Λεϊλά, την τετράχρονη κόρη του. Τη βάζει για ύπνο, τη φροντίζει, την αγαπάει σαν να ήταν δικό της παιδί. Αλλά το να αγαπάς τα παιδιά των άλλων είναι ριψοκίνδυνο.

Η νέα ταινία της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι με πρωταγωνιστές τη Βιρζινί Εφιρά, τον Ροσντί Ζεμ, και την Κιάρα Μαστρογιάνι είναι ένα «λεπτό, εκπληκτικά βαθύ και αισθητό δράμα», όπως έγραψαν οι New York Times.

«Με λεπτότητα και ένα βλέμμα συμπάθειας, η Ζλοτόφσκι συγκέντρωσε τα φαινομενικά ανόμοια, γοητευτικά και πονεμένα κομμάτια της ιστορίας - ένα τραγούδι, ένα ξέσπασμα, μια ασθένεια, ένα παρεξηγημένο αγόρι, ένα τραυματικό παιδικό ατύχημα - και μετέτρεψε αυτά τα κομμάτια της ζωής σε μια ζωή, που αξίζει να τη δεις».

Οι Δικοί μου

Ο Μουσά τρυφερός, αλτρουιστής και πάντα παρών για την οικογένεια του βλέπει το γάμο του να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Ένα ατύχημα και ένα χτύπημα στο κεφάλι θα τον «απελευθερώσει» επιτρέποντάς του να εκφράσει τα πραγματικά συναισθήματά του χωρίς να σκέφτεται πριν μιλήσει, φέρνοντάς τα πάνω-κάτω στις οικογενειακές σχέσεις, εκτός από αυτή με τον αδερφό του, Ριάντ.

«Οι Δικοί Μου, μια ταινία σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη με τόση αγάπη που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματική οικογένεια, μας λέει μια παιχνιδιάρικη προσευχή για όσους παίζουν το ρόλο του ειρηνευτή σε μια οικογένεια, για όσους δεν ζητούν και τελικά δεν λαμβάνουν την περισσότερη προσοχή και τον θαυμασμό, αλλά που χωρίς αυτούς όλα καταρρέουν. Ένα γράμμα αγάπης στους χαμηλότονους στυλοβάτες», έγραψε η Jessica Kiang στο Variety.

Και πάλι Ροσντί Ζεμ, αυτή τη φορά σε διπλό ρόλο, ηθοποιού και σκηνοθέτη. Η ταινία -έκτη που υπογράφει σκηνοθετικά- συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Bενετίας και όχι μόνο.

Πρωταγωνιστούν Σαμί Μπουαζιλά, Ροσντί Ζεμ, Μαϊουέν -μαζί με την οποία ο Ροσντί Ζεμ έχει γράψει και το σενάριο-, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Μεριέμ Σερμπά.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Σημάδια του Καλοκαιριού

Δύο αδέλφια, ο Τόνι και ο Νοέ περνούν τις μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια τύχης και θανάτου, μέχρι που ένα ατύχημα θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Δέκα χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφουν πίσω στη μικρή πόλη, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται με της Κασσάνδρας, τον παιδικό τους έρωτα.

Ένα θανατηφόρο ατύχημα και μια θαυματουργή ανάσταση που μετατρέπεται σε κατάρα, συνθέτουν μια φανταστική, σκοτεινή, σουρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης που εξερευνά τα όρια της αδερφικής αγάπης και του καλοκαιρινού έρωτα.

Η ταινία, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σιμόν Ριτ, έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2022.

Πρωταγωνιστούν Ρεϊμόν Μπορ, Σιμόν Μπορ, Μάιρα Βιλένα.

Meg 2: Η Τάφρος

Τα μέλη μιας παράτολμης ερευνητικής ομάδας βουτάνε στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και καταλήγουν να παλεύουν για τη ζωή τους όταν πέσουν πάνω σε μία επικίνδυνη αποστολή εξόρυξης. Σε έναν εφιαλτικό αγώνα ενάντια στον χρόνο, οι ήρωες μάχονται ενάντια σε γιγαντιαίους μεγαλόδοντες και στον αδίστακτο ανθρώπινο παράγοντα που καταστρέφει το περιβάλλον. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να σκέφτονται και να κολυμπούν πιο γρήγορα από τους αμείλικτους θηρευτές τους.

Περιπέτεια που φιλοδοξεί να ξεπεράσει το μπλοκμπάστερ του 2018, το οποίο έκανε εισπράξεις πάνω από 530 εκατομμύρια δολάρια.

Πρωταγωνιστούν Τζέισον Στέιθαμ, Γου Τζινγκ, Σοφία Kάι, Πέιτζ Κένεντι, Σέρχιο Περίς Μεντσέτα, Σκάιλερ Σάμιουελς, Κλιφ Κέρτις. Σκηνοθεσία Μπεν Γουίτλι.

Ο Απίθανος Μορίς

Ο Μορίς, ένας πανέξυπνος γάτος του δρόμου, έχει σκεφτεί την τέλεια απάτη για να βγάζει λεφτά: παρέα με έναν νεαρό αυλητή, τον Κιθ, πάνε από πόλη σε πόλη πείθοντας τους κατοίκους της να αναλάβουν να απομακρύνουν, με το αζημίωτο φυσικά, τους αρουραίους που δημιουργούν προβλήματα. Αυτό που δεν τους λένε, βέβαια, είναι ότι οι εν λόγω αρουραίοι είναι μέρος της απάτης: πρόκειται για φίλους τους, οι οποίοι εντελώς βολικά έπειτα από την παρέμβαση του Μορίς και του Κιθ «απαλλάσσουν» τους κατοίκους από την παρουσία τους… όπως κι από τα λεφτά τους.

Οι δημιουργοί κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων όπως τα «Σρεκ», «Αλαντίν», «Ο Ρατατούης» και «Εγώ, ο Απαισιότατος», παρουσιάζουν μια περιπέτεια, εμπνευσμένη από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο Αυλητής του Χαμελίν» και βασισμένη σε ένα από τα εξαιρετικά δημοφιλή μυθιστορήματα «Δισκόκοσμος» του Σερ Τέρι Πράτσετ, του συγγραφέα με περισσότερα από 100 εκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως, σε πωλήσεις.

Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη.

Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού (1991)

Ένας πολιτικός, μετά από μια συνεδρίαση στη βουλή όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του, κι εξαφανίζεται χωρίς ν′ αφήσει κανένα ίχνος.

Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού. Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και τη γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη.

Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει, κι εκείνος δε φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μια στιγμή να μας δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται.

Σε αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο όπου έχει καταφύγει, στην απομόνωση ενός κόσμου με δικό του θεό και νόμο, συμπιεσμένο ανάμεσα σε εμπόδια, σύνορα και όρια, όλα μετεωρίζονται σε μιαν αβέβαιη πραγματικότητα. 

Μια Ξεχωριστή Συμμορία (1964)

Μια νεαρή γυναίκα, η Οντίλ, ζει με την εύπορη θεία της στο Παρίσι.  Στο πανεπιστήμιο που φοιτά, συναντά τον Φρανς και τον Άρθουρ, 2 γοητευτικούς νεαρούς που συνεχώς φλερτάρουν μαζί της, και εκείνη τους αποκαλύπτει πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσό, κρυμμένο στο σπίτι. Έτσι λοιπόν αυτή η απίθανη «συμμορία» αποφασίζει να κλέψει τα χρήματα, και να το σκάσει με προορισμό την περιπέτεια.

Ο Jean-Luc Godard, σε ρόλο συγγραφέα, σεναριογράφου και αφηγητή, παρουσιάζει μια ανάλαφρη, ρομαντική ταινία με θέμα την ληστεία και τις νεανικές σχέσεις. Γυρισμένη όμως με το μοναδικό σκηνοθετικό στυλ του, μέσα σε μόνο 25 ημέρες, καταφέρνει να γίνει μια ταινία-σταθμός στην ιστορία όχι μόνο του Γαλλικού Νέου Κύματος, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πρωταγωνιστούν Aννα Καρίνα, Σαντάλ Νταρζέ, Κλοντ Μπρασέρ, Ντανιέλ Ζιράρ, Σάμι Φρέι. 

Related...Park your Cinema: Οι υπαίθριες προβολές του Αυγούστου στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝΝέες Ταινίες: «Καμουφλάζ» στη Γαλλική Ριβιέρα και «Διακοπές στη Ρώμη» με την Όντρεϊ ΧέπμπορνΤο παγκόσμιο box office συνεχίζει να χορεύει στον ρυθμό της «Barbie»
Keywords
σινεμα, ταινιες, νεες ταινιες, new york times, Θόδωρος Αγγελόπουλος, new york, εν λόγω, box office, νέα, france, δραμα, york, times, ελλαδα, ανάσταση, γου, μπεν, κιθ, σρεκ, βουλη, εμφάνιση, στυλ, cinema, box, office, barbie, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξιζει να το ζεισ, νεα κυβερνηση, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, αγγελοπουλος, ξανα, το θεμα, βημα, γυναικα, θεμα, ισπανια, ιχνος, παιχνιδια, cinema, office, times, αγαπη, αζημιωτο, αιμα, αξιζει, ανθρωπος, ανάσταση, ατυχημα, βλεμμα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γκογια, γου, γραμμα, δικη, δωσει, διπλο, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, ευρωπη, ζωη, ζωης, υπηρεσια, υπνο, ηρωες, κυβερνηση, κιθ, κλιμα, λεφτα, λυκειο, λογο, μπεν, νοε, ξεφωτο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορια, παιδι, παιδια, παρισι, πεμπτη, περιβαλλον, προβληματα, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ρασελ, ριαντ, ριβιερα, ρολο, σεναριο, σειρα, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, στυλ, ταυτοτητα, τονι, φυλακη, φεστιβαλ, φεστιβαλ γαλλοφωνου κινηματογραφου, φυσικα, φορα, χτυπημα στο κεφαλι, αγνωστο, αγορι, box office, box, φυλακες, france, καρδια, new york times, new york, θεια, york
Τυχαία Θέματα
Νέες, Καλό, Τζέισον Στέιθαμ,nees, kalo, tzeison steitham