ΕΦΚΑ: Νέος τρόπος υπολογισμού για εισφορές στο ΝΑΤ

Τη νέα βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το ΝΑΤ και τον τρόπο υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Ναυτικών, αλλά και τις ποινές που προκύπτουν από τη μη τήρηση του νόμου, περιγράφει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016 αρ. 38), τα ποσοστά εισφορών των ασφαλισμένων στο ΝΑΤ υπολογίζονται μηνιαίως επί του

βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου. Οι εισφορές καταβάλλονται ανά τρίμηνο.

Ειδικότερα οι εισφορές για κύρια ασφάλιση κυμαίνονται από 23 – 29% ανάλογα εάν πρόκειται για πλοία με σημαία εντός ΕΕ ή εκτός, αντίστοιχα. Οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση είναι 7%, για εφάπαξ παροχή 4%, για οικογενειακά επιδόματα 3% και 0,53% για την εστία ναυτικών.

Οι εισφορές των ναυτικών δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Πρέπει να συμπληρώνεται και να υποβάλλεται από κάθε εργοδότη – πλοίο που απασχολεί ναυτικούς που υπόκεινται στην κύρια ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Η ΑΠΔ υποβάλλεται μέσω διαδικτύου κάθε μήνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nat.gr Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ Ναυτικών για τα ναυτολόγια που χορηγήθηκαν από 1.1.17 μέχρι 30.11 17 είναι 31.12.17. Για τα ναυτολόγια που χορηγήθηκαν από 1.7.2017 μέχρι 30.9.2017, η καταληκτική ημερομηνία καταβολής εισφορών για τους μήνες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2017 ορίζεται η 31.12.2017 χωρίς πρόσθετα τέλη εκπρόθεσμης πληρωμής. Για τα ναυτολόγια που χορηγήθηκαν από 1.10.2017 ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών είναι η 10.1.2018.

Υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ ναυτικών είναι:
*Κάθε πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής ή εκπρόσωπος ή διαχειριστής ή διευθυντής ή πράκτορας ή εκκαθαριστής που εκμεταλλεύεται πλοίο με ελληνική σημαία ή σημαία χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιείται εντός των ορίων του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Το ίδιο ισχύει και για πλοία με ξένη σημαία που συμβάλλονται με το ΝΑΤ.
*Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ναυτικών και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.
*Οι ναυτιλιακές εταιρίες και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.
*Η πλοηγική υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.
*Οι Ανώτατες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού.
Όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ΑΠΔ Ναυτικών, θα τους επιβληθεί από τον ΕΦΚΑ πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών που ανέρχεται στο 45% επί του ποσού των εισφορών που προκύπτουν από την ΑΠΔ ή τις ΑΠΔ που είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η ΑΠΔ Ναυτικών τότε επιβάλλεται επιβάρυνση εισφορών 3% επί του ποσού των εισφορών που προκύπτει από αυτή. Η επιβάρυνση προσαυξάνεται κατά 1% μηνιαίως μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της ΑΠΔ και μέχρι 30% συνολικά. Αν υποβληθεί ΑΠΔ με ανακριβή στοιχεία ναυτικών τότε επιβάλλεται επιβάρυνση εισφορών 30% επί του ποσού της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και των εισφορών που υπολογίζονται μετά από τον έλεγχο. Επίσης, η μη υποβολή ΑΠΔ ναυτικών επιφέρει την άρση της ελευθεροπλοϊας του πλοίου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η διάταξη για τα ναυτολόγια έχει τεθεί εν ισχύ για όσα χορηγούνται από 1.7.2017 και μετά. Κατά συνέπεια η υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ Ναυτικών εφαρμόζεται στα ναυτολόγια από την παραπάνω ημερομηνία και μετά. Για τα ναυτολόγια που έχουν χορηγηθεί έως 30.6.2017 και μέχρι τη λήξη τους, καθώς και για τις εκκρεμείς μέχρι την ημερομηνία αυτή, εκκαθαρίσεις ναυτολογίων, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του πρώην ΝΑΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα