Αποτυπώνεται η πρόοδος της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)

για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Eξάλλου, o πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να παρουσιάσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της ευρωομάδας και την υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, καθώς και οι υπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Κροατίας που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ΟΝΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ θα διεξαχθεί με την «περιεκτική μορφή» (inclusive format).

Keywords
Τυχαία Θέματα