Ανείπωτη τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική - Καταστροφές σε Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος

Στους 15, δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες, έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα και τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι που ερευνάται αν έχουν πέσει θύματα των καιρικών φαινομένων ή έχουν καταφύγει κάπου

Την ίδια ώρα, συνολικά, στο Θριάσειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 17 τραυματίες, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες, μια εκ των οποίων διασωληνωμένη. Επιπλέον, στη διάθεση των πολιτών έχουν τεθεί τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα.

Συγκεκριμένα στην Μάνδρα τέσσερις γυναίκες και δέκα άνδρες έχασαν

τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο εξ αυτών ανασύρθηκαν από τις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. Οι τελευταίοι δύο νεκροί είναι ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα. Νωρίτερα είχαν βρεθεί νεκροί ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού.

Νωρίς το πρωί μια 82χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Ένας ακόμα υπερήλικας εντοπίστηκε νεκρός, καθώς εγκλωβίστηκε στην υπόγεια οικία της οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Ο τρίτος νεκρός είναι άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμο στη Μάνδρα. Ένας ακόμα άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, εντοπίστηκε νεκρός σε αύλειο χώρος, στο 2ο χιλ. της Παλιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας - Θηβών.

Τα πτώματα δύο ατόμων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ηλικίας 80 και 55 ετών, εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Ένα ακόμα άτομο ηλικίας περίπου 50 ετών βρέθηκε νεκρό στε θαλάσσια περιοχή.

Στην τραγική λίστα μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Μία ακόμα γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή νωρίς το μεσημέρι.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική σε όλη την Αττική, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14 αυτή την ώρα. Οι 12 σοροί έχουν περισυλλεγεί από την Πυροσβεστική και οι 2 από το Λιμενικό.

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας.

Την τελευταία στιγμή διασώθηκαν δύο άλλες γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, όπως και η ηλικιωμένη που εντοπίστηκε νεκρή. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο με υποθερμία.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 τραυματίες. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων. Ο υπουργός μετάβη στην πληγείσα περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνουν η περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία με τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, με εγκλωβισμούς ανθρώπων σε κτίσματα και οχήματα.

Το νερό στην έξοδο από Ασπρόπυργο προς Μάνδρα φτάνει τα 4 μετρα (φωτο)

Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες. Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

«Σαν κοίτη ποταμού» την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Σώοι απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας.

Μεγάλες καταστροφές και στη Μάνδρα από την καταρρακτώδη βροχή

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έκκληση στους οδηγούς

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ποτάμι η παλαιά εθνική

Σε ποτάμι έχει μετατραπεί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο

Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα