Ραντεβού για μάχη με την αστυνομία στο Πολυτεχνείο - Φόβοι για γενικευμένα επεισόδια

Σε «εξέγερση εδώ και τώρα» καλούν οι αντιεξουσιαστές που πραγματοποιούν κατάληψη από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέσα στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου και τονίζουν πως τα επεισόδια θα ξεκινήσουν από απόψε.

Οι αντιεξουσιαστές με ανακοίνωσή τους στο Indymedia δηλώνουν ότι το βράδυ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στις 20.00 για «να κάνουμε την εξέγερση πράξη και να συγκρουστούμε με τις αστυνομικές δυνάμεις», ενώ ζητούν «φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια» και δηλώνουν ότι τα επεισόδια θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις αλλοδαπών αναρχικών έξω από το Πολυτεχνείο.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 100 περίπου αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου σε μία προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, να «ακυρώσουν το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων», αλλά και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε απεργούς πείνας – μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Πριν από λίγο εξέδωσαν νέα ανακοίνωση μέσω ιστότοπου όπου τιτλοφορείται «Μύνημα από την Κατάληψη του Πολυτεχνείου»

Στην ανακοίνωση τους αναφερουν «Από τα ξημερώματα της 15ης Νοέμβρη πραγματοποιούμε κατάληψη στο Πολυτεχνείο για να απελευθερώσουμε το χώρο από τα κομματικά παράσιτα που καπηλεύονται την εξέγερση του Πολυτεχνείου το '73 δεκαετίες τώρα.

Από το πρωί έχουμε υποδεχτεί πλήθος κόσμου, και πολλούς αντιστασιακούς που έχουν έρθει να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών εξεγερμένων και που μας έχει προσφέρει εμψύχωση, υλική υποστήριξη και συμπαράσταση.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό για όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της εξέγερσης και που βρίσκουν κοινό τόπο στο εγχείρημα της κατάληψης να "φέρουμε στο προσκήνιο τη ζωντανή εξέγερση που προσπαθεί να ξαναθεριέψει εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη".Έτσι παραμένει ανοιχτό για εκδηλώσεις, αλλά απελευθερωμένο από τους κομματικούς και θεσμικούς καπηλευτές.

Η καθεστωτική προπαγάνδα και τα παρακρατικά τάγματα του ΚΚΕ δε μας αγγίζουν.

Καλούμε όλο το κόσμο να στηρίξει την κατάληψη.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου,

σήμερα Τετάρτη 15/11 στις 20.00

(είσοδος από Στουρνάρη)

Οι αντιεξουσιαστές έχουν βάλει θρανία για οδοφράγματα στις πόρτες στο κτίριο Γκίνη, ενώ έχουν μέσα πολλές πέτρες και πολεμοφόδια, ενώ μερίδα κουκουλοφόρων με στυλιάρια βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα -επί της Πατησίων- απειλώντας αστυνομικούς και φοιτητικές οργανώσεις.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές γύρω από το Πολυτεχνείο, λίγο μετά τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στην διασταύρωση Πατησίων και Τοσίτσα.

Συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών. Οι προσαχθέντες είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξέταση τους, διότι δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Έξω από το Πολυτεχνείο βρέθηκαν περίπου 300 άτομα, μέλη της νεολαίας του ΚΚΕ, που ζητούν να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε μικρή απόσταση από το ίδρυμα.

Σύμφωνα με άλλο κείμενο των αντιεξουσιαστών «τα ΚΝΑΤ που έχουν αποκλείσει το δρόμο «εμποδίζουν και αποτρέπουν τον κόσμο να επισκεφθεί το Πολυτεχνείο». Το κείμενο καταλήγει με τη φράση: «Έχουν φέρει τροχούς κοπής. Τους περιμένουμε».

Φόβοι για γενικευμένα επεισόδια

Όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός, εφέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα, για την εφαρμογή των οποίων, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Από το πρωί η αστυνομία φρουρεί όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες έκλεισαν οι πόρτες για να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες καταλήψεων.

Ο φόβος αυξάνεται καθώς είναι δεδομένο πως έχουν φτάσει αναρχικοί και από το εξωτερικό, από χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης και υπό αυτήν την έννοια ο χώρος του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να μετατραπεί σε ορμητήριο.

Ζητούν αποχώρηση των καταληψιών

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου». «Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα