«Αγκάθι» στα ελληνοτουρκικά το άσυλο, καυγάς και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης δευτεροβάθμιας επιτροπής, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «οφείλει να απαντήσει» στο ερώτημα «για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», καθώς όπως υπενθυμίζει πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει προσφάτως ότι «"Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών" και "πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη" οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί».

Αντιδρώντας με ανάρτηση του στο Twitter, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

{https://twitter.com/d_tzanakopoulos/status/947224389241761798}

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ...», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

Η είδηση προκάλεσε την "έκρηξη" του τουρκικού ΥΠΕΞ της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ επίδοξους τούρκους πραξικοπηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι η η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα