Αχτσιόγλου: Σε τρεις κύκλους η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων

Ολοκληρώνεται εντός Νοεμβρίου ο πρώτος κύκλος του πιλοτικού προγράμματος που αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνθηκε σε φορείς του Δημοσίου να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση της παραπάνω περιουσίας. Τούτο προέκυψε από ενημερωτική ημερίδα που έλαβε χώρα σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας

- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μέγαρο Δεληγιώργη), στην οδό Κανάρη στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, που αφορά τη δημόσια πρόσκληση προς ιδιώτες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, νέους επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, και επιχειρήσεις τουρισμού, και τέλος ο τρίτος κύκλος, που περιλαμβάνει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), για την ανάκτηση 24 εμβληματικών ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των προσκεκλημένων εκπροσώπων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπών νομικών προσώπων κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ακίνητα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ, σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Σεπτέμβριο του 2017 το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του.
«Η συνολική στρατηγική μας αλλά και οι ενέργειές μας, αποδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων, σε σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε στην τοποθέτησή της η κ. Αχτσιόγλου. Τόνισε δε ότι «πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του αστικού ιστού και της καρδιάς του, του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας».

«Η ιδέα της ανάκτησης των ακινήτων των ΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με κοινωνική ανταπόδοση, που ξεκινήσαμε με πρώτο πεδίο εφαρμογής το ρημαγμένο από την κρίση κέντρο της Αθήνας, έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, αναφέροντας το παράδειγμα του κτιρίου στο οποίο διεξήχθη η ημερίδα (Μέγαρο Δεληγιώργη) και για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Για τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μίλησε ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής- Πρόεδρος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Νίκος Μπελαβίλας: «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με περίπου 200 ακίνητα στην κατοχή τους. Ακίνητα τα οποία οι ίδιοι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης απαξίωναν επί δεκαετίες και τώρα βλέπουμε ότι αναζωογονείται τόσο το ενδιαφέρον όσο και οι προοπτικές για την αξιοποίησή τους», προσθέτοντας ότι «με τη δομή που χτίζει το Υπουργείο Εργασίας, την επιστημονική ομάδα και τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων των Φορέων, και τις δυνατότητες συντονισμού και απογραφειοκρατικοποίησης, μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες».
Ο κ. Μάριος Μουζάλας, αρχιτέκτονας- μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, ενημέρωσε για τα κριτήρια συμμετοχής των φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα για την προτεραιότητα που δίνεται σε κτίρια ανάλογα με τη χωρική διασπορά τους, τις προτεινόμενες χρήσεις, την κατάστασή τους, τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα και τις πηγές χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις των φορέων.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥΑΚΙΝΗΤΑΦΟΡΕΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα