Pfizer: Το όπλο της εταιρείας στη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της ανά δίμηνο

Με τρίτη δόση εμβολιασμού απαντά η Pfizer για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης δέλτα και την μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της κατά 6% ανά δίμηνο.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία της Pfizer, μπορεί να μειώνεται με τον καιρό η προστασία που παρέχει στο σώμα των εμβολιασμένων το σκεύασμα, όπως αναμενόταν, ακόμη και μετά τις δύο δόσεις, αλλά η χορήγηση τρίτης δόσης «προσφέρει ισχυρή προστασία»,

έναντι και των νέων μεταλλάξεων, περιλαμβανομένης και της ιδιαιτέρως μεταδοτικής Δέλτα.

Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ποσοστό που ωστόσο πέφτει κατά 6% ανα δίμηνο που περνάει γεγονός που έχει οδηγήσει την εταιρεία στο σενάριο της τρίτης δόσης απο το Φθινόπωρο.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα έναντι τόσο της Δέλτα όσο και άλλων μεταλλάξεων του κορονοϊού και επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Με την πάροδο του χρόνου φθίνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του Covid-19, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως είπε, περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στους εμβολιασμένους μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου περίπου στο 84%.

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Μπουρλά εξήγησε τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Τα νέα στοιχεία έρχονται την ώρα που στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναγκαιότητα της χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, με τη φαρμακοβιομηχανία να θεωρεί πως είναι απαραίτητη για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Αναλυτικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη, στο 96,2%, μεταξύ μίας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνεται κατά μέσο όρο 6% κάθε δύο μήνες.

Με πληροφορίες από New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα