Live οι εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν 51,87%, «προηγούμαστε» λέει ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σημαντικό προβάδισμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής αρχής της Τουρκίας ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα με βάση ένα μικρό ποσοστό καταμέτρησης ψήφων.

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 59.47%, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 34.79%. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ,

αυτή η εικόνα είναι με καταμετρημένο το 9,1% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Άγκυρα. Ήδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται να βγάλει λόγο. Επίσης, και το εκλογικό κέντρο του προέδρου του AKP στην Κωσταντινούπολη έχει αρχίσει να γεμίζει με κόσμο, λίγες ώρες πριν από την επίσημα ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία. Οι ψηφοφόροι του κρατούν σημαίες και κομποσκοίνια, αφού το μουσουλμανικό αίσθημα είναι πολύ έντονο. Μάλιστα, σε αυτό το κτίριο, βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, διαρρέεται ότι η εικόνα για τον νικητή των εκλογών στην Τουρκία θα ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα από τις 21:00. Η συμμετοχή είναι στο 93.6%, ένα ποσοστό αν μην τι άλλο εντυπωσιακό.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

20.34: Με την ενσωμάτωση στο 54,56%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 51,87%, έναντι 42,28% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. O Σινάν Ογάν έχει 5,33% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ (έχει βγει εκτός εκλογικής κούρσας) 0,53%.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα, τόσο για τις προεδρικές εκλογές, όσο και για τις βουλευτικές, έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και αμέσως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, στα περισσότερα από 200.000 εκλογικά κέντρα.

20.11 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, με καταμετρημένο το 43,84% των ψήφων, ο Ερντογάν εξακολουθεί να προηγείται με 52,43%. Ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 41,69% ενώ ο Ογάν συγκεντρώνει το 5,35% και Ιτζέμ, ο οποίος είναι εκτός εκλογικής κούρσας αλλά καταμετρώνται οι ψήφοι του, έχει 0,54%.

«Προηγούμαστε»

20:00 «Προηγούμαστε» δήλωσε στις 20:00 σήμερα το βράδυ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά. Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Öndeyiz.

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023

Εντούτοις, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου με βάση το 25% των ψήφων καταμετρημένο (54,3% έναντι 39,8%) και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτου TRT μετέδωσε ότι ο Ερντογάν προηγείται ( 59% έναντι 35%) με βάση τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Δήλωση Ερντογάν

19:33: Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Αγαπητοί συνταξιδιώτες και φίλοι... Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε σε όλη τη χώρα μας με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας. Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε σταθερά τις κάλπες. Συνεχίστε να προστατεύετε τη βούληση του έθνους μας μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα!».

Değerli dava ve yol arkadaşlarım...

Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!..

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 14, 2023

Δήλωση Κιλιτσντάρογλου

Αφού ψήφισε στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τους ψηφοφόρους να παραμείνουν στις κάλπες μέχρι να ολοκληρωθούν κανονικά όλες οι διαδικασίες. «Θέλω να απευθυνθώ στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μέχρι να παραδοθεί η υπογεγραμμένη τελική έκθεση ψηφοφορίας, μην εγκαταλείψετε ποτέ και σε καμία περίπτωση τις κάλπες. Η πλήρης και ακριβής εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από τη δική σας αποφασιστικότητα. Θα δείτε ότι θα αξίζει την κούρασή σας», είπε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek. ??

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023

Διατηρεί το προβάδισμα ο Ερντογάν με το 27,9% των ψήφων

19: 21: Ο Ερντογάν διατηρεί το προβάδισμα με το 27,9% των ψήφων καταγεγραμμένο. Συγκεκριμένα, έχει 53.92% και ο Κιλιτσντάρογλου το 40,12%. Ο Σινάν Ογάν συγκεντρώνει το 5,4% ενώ ο Μουχαρέμ Ιτζέμ, ο οποίος είναι εκτός εκλογικής κούρσας αλλά καταμετρώνται οι ψήφοι του, έχει 0,56%.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αρχίσει στις 9 μ.μ. τοπική ώρα

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), Εμπουμπακίρ Σαχίν ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν να μεταδοθούν πριν από τις 9 μ.μ. τοπική ώρα, εκτός εάν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφασίσει διαφορετικά.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του YSK, η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων πριν από τις 9 μ.μ. εμπίπτει στους εκλογικούς περιορισμούς. Ο Σαχίν υπενθύμισε αυτό στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το YSK έχει την εξουσία να επισπεύσει την ώρα ανακοίνωσης, αν χρειαστεί. Μέχρι νεωτέρας, είναι νομικά απαραίτητο να αποφεύγεται η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων πριν από τις 9 μ.μ.

#ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα