Airbnb: Με διαφορετικούς «όρους» οι βραχυχρόνιες μισθώσεις των «μικρών» και των «μεγάλων» ιδιοκτητών

Ξεδιαλύνει το τοπίο στην αγορά του Airbnb Airbnb καθώς θα μπουν διαφορετικοί «κανόνες» ανάμεσα στους λεγόμενους μικροϊδιοκτήτες και στις εταιρείες ή τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν συστηματικά ένα μεγάλο όγκο ακινήτων.

Η κυβέρνηση δρομολογεί τον διαχωρισμό μεταξύ των μικροϊδιοκτητών που νοικιάζουν το ακίνητό τους στην πλατφόρμα Airbnb για ορισμένες μέρες το χρόνο και στη μερίδα των ιδιοκτητών ή των εταιρειών που νοικιάζουν μαζικά και συστηματικά ακίνητα υπό το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η δεύτερη κατηγορία των ιδιοκτητών θα υπαχθούν στα προβλεπόμενα περί επιχειρηματικής

δραστηριότητας, δηλαδή, μεταξύ άλλων, θα επιβληθεί στα μισθώματα και φόρος προστιθέμενης αξίας. Η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος θα επιφυλάσσεται μόνο για την περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων (δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα είναι δύο ή τρία ακίνητα, εκ των οποίων το ένα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση) στον ΑΦΜ του.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί και η παροχή υπηρεσιών όπως καθαριότητας υπό την προϋπόθεση ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα γίνονται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και οι απασχολούμενοι στα καταλύματα αυτά θα δηλώνονται και θα ασφαλίζονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Ζήτημα που αφορά κατεξοχήν τις περιπτώσεις ολόκληρων πολυκατοικιών και κτιρίων, τα δωμάτια των οποίων διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση ιδίων συμφερόντων οπότε αποτελούν ουσιαστικά ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Επίσης, εξετάζεται αν για τις πολυκατοικίες θα προβλεφθεί ρητά πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, αυτό θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Στο τραπέζι και η επιβολή χρονικών περιορισμών στη διάρκεια του έτους που θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Ενδεχομένως να τεθεί και θέμα αριθμού ακινήτων μιας γειτονιάς, χωρίς ακόμα ωστόσο να έχει αποφασιστεί κατά πόσον θα δοθεί η αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να προσδιορίζει τον αριθμό αυτό ή απλώς τις ανάγκες της για στέγαση δημοσίων και άλλων λειτουργών και προσώπων. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο, εφόσον συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο, θα γίνεται με βάση σχετική αιτιολογημένη επιστημονικά μελέτη.

Στόχος είναι αφενός να μπει τάξη σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, που λειτουργεί όμως συχνά στην γκρίζα ζώνη μεταξύ ξενοδοχίας και ενοικίασης ακινήτου, και αφετέρου η δίκαιη φορολογική και ρυθμιστική αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Στο Airbnb στρέφεται μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών

Αύξηση άνω του 70% σημειώνουν οι αναζητήσεις Ελλήνων επισκεπτών στην Airbnb τη φετινή σεζόν σε σχέση με πέρυσι, ένδειξη ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Είναι μια συναρπαστική στιγμή για να δούμε πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες: οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ γιατί αποζητούν τη σύνδεση. Μετά από χρόνια απομόνωσης, οι άνθρωποι επιδιώκουν να συνδεθούν ξανά. Όχι μόνο παρατηρούμε σημαντική αύξηση στους Έλληνες ταξιδιώτες που αναζητούν στην Airbnb τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά βλέπουμε επίσης μια εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες επισκέπτες ταξιδεύουν - μένουν περισσότερο, αναζητούν οικονομικά προσιτές επιλογές και εξερευνούν νέους προορισμούς» - δήλωσε ο Giacomo Trovato, Country Manager της Airbnb για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

#AIRBNB #ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ_ΑΚΙΝΗΤΩΝ #ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ #ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα