Βουτιά της μετοχικής παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες


Μέσα στην 20ετία 1995-2016 η μετοχική παρουσία του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε από το 86% στο 21%.

Η μελέτη με τίτλο «Τραπεζικό Ιδιοκτησιακό Καθεστώς: Τάσεις και Επιπτώσεις» (Bank Ownership: Trends and Implications) αναλύει τις αλλαγές στην ιδιοκτησία και το μετοχολόγιο των τραπεζών σε 91 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και συνοψίζει εμπειρικά στοιχεία σχετικά

με τις επιπτώσεις από την αλλαγή ιδιοκτησίας των πιστωτικών ιδρυμάτων στις τραπεζικές επιδόσεις, στον ανταγωνισμό, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το ότι οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες παρέχουν ουσιαστικά οφέλη (σε σχέση με άλλες μορφές ιδιοκτησίας) στον τραπεζικό τομέα, στην πραγματική οικονομία ή στους χρήστες των τραπεζικών υπηρεσιών, ιδίως δε στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην μελέτη το 1995 το 86% των ελληνικών τραπεζών ήταν υπό κρατικό έλεγχο και μόλις το 14% υπό ιδιωτικό, εκ των οποίων ποσοστό 2% αφορούσε σε ξένους ιδιώτες μετόχους.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα μόλις το 21% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι υπό δημόσιο έλεγχο, υπό το πρίσμα των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ το υπόλοιπο 79% ανήκει σε άλλους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα