Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τέλος εποχής στο Eurogroup - Το αποχαιρετιστήριο δώρο από τα μέλη του (pics)


Τέλος εποχής για το Eurogroup. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετέχει στο σημερινό Eurogroup για τελευταία φορά καθώς αφήνει τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αναλαμβάνει πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον αποχαιρέτισαν σήμερα δωρίζοντάς του μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογεγραμμένη από όλους τους ομολόγους του, αλλά και ένα... ιδιαίτερο χαρτονόμισμα.

Ο

Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη: «Τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο ξανά».

One final act of Greek #eurogroup trolling - @tsakalotos signs off Schäubke's farewell flag with "Nothing will be quite the same" pic.twitter.com/3IckpszOWD

— Mehreen (@MehreenKhn) October 9, 2017

Ο υπουργός Οικονομιών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, προχώρησε λίγο... παραπέρα: Έκανε δώρο στον αποχωρούντα ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με τυπωμένη την μορφή του Σόιμπλε!

Ένα πιο… προσωπικό δώρο επέλεξε και ο υπουργός Οικονομιών της Γαλλίας, Bruno Le Maire. Ο οποίος έκανε δώρο στον κ. Σόιμπλε ένα μπουκάλι κρασί.

the #EU flag being signed for Wolfgang #Schauble @KazimirPeter @J_Dijsselbloem @ESM_Press - 113 #Eurogroup mtngs ... #EU #eurozone legacy pic.twitter.com/bYnwF4XR8r

— SantaMartin (@_SantaMartin) October 9, 2017

the very last #Eurogroup & #eurozone with #Germany FinMin Wolfgang #Schauble - believe or not it was fun to have him around. #EU #EMU #euro pic.twitter.com/VQ4udMaRyR

— SantaMartin (@_SantaMartin) October 9, 2017

If we're picking new eurogroup pres based on quality of gifts for Schäuble @KazimirPeter beats @BrunoLeMaire ( personal banknote v wine) pic.twitter.com/jVo3IEfSGe

— Mehreen (@MehreenKhn) October 9, 2017

Ο σκληρός… του Eurogroup

Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές εποχές του Eurogroup. Πριν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά η μετά Σόιμπλε εποχή. Με αυτόν τον τρόπο ο Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε το πόσο διαφορετικό θα είναι το Eurogroup, δίχως τον Γερμανό, ο οποίος έπειτα από οχτώ χρόνια αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος της γερμανικής βουλής. Η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, στο Λουξεμβούργο, είναι η τελευταία στην οποία δίνει το παρών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Έπαιξε κρίσιμο ρόλο σε αυτά τα 8 χρόνια. Θα μας λείψει η εμπειρία, η σοφία του, η αυστηρότητά του, αλλά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές, κάποιες φορές χωρίς να τις ζητήσουμε, αλλά ήταν πάντα καλοδεχούμενες».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί με τη σειρά του περιέγραψε τον Γερμανό ως έναν άνθρωπο εξαιρετικής ευφυΐας, μεγάλης γενναιότητας και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. «Κάποιες φορές μπορεί να γίνει σκληρός. Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα, αλλά καταφέρναμε πάντα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

«Μπορεί να υπάρξει διάδοχος, αλλά όχι αντικαταστάτης του. Πλέον, στο Eurogroup θα υπάρχει η εποχή πριν τον Σόιμπλε, εκείνη με αυτόν και η μετά Σόιμπλε», κατέληξε.

Μισητός στην Ελλάδα

Σε εκτενές τηλεγράφημά του υπό τον τίτλο «Αποχωρεί ο Mr Eurogroup-o Σόιμπλε αποχαιρετά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρεται στις δραματικές στιγμές του 2015 -όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρωσής της από την Ευρωζώνη- ως το απόλυτο ναδίρ στις σχέσεις του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών με την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνημένων σε συνδυασμό με την εν μέρει δηκτική ειρωνεία του τον κατέστησαν απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, επισημαίνει το dpa, αναφερόμενο και στην δύσκολη σχέση του με τον Βαρουφάκη. «Έκτοτε ο άνεμος έχει αλλάξει ρότα στο Eurogroup και για τον Σόιμπλε. Ο Βαρουφάκης έχει φύγει προ πολλού, ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο διπλωματικός και χαμηλότερων τόνων. Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αγνώριστος». Σύμφωνα με το dpa, ο Αλ. Τσίπρας εξελίχθηκε από αντίπαλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της πολιτικής της λιτότητας σε υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Η δύσκολη αποστολή του διαδόχου

Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, παρότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες της, το ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα του Eurogroup και δεν απασχολεί πλέον τους υπουργούς Οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια ο Β. Σόιμπλε κληροδοτεί στον όποιο διάδοχό του μια σχετικά ήρεμη και ελέγξιμη κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό ζήτημα όμως αναμένεται να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Καταρχήν στην μάλλον πιο ήπια μορφή του με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του όμως-βάσει προγράμματος στα μέσα του ερχόμενου χρόνου- ο διάδοχός του Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να λάβει κρίσιμες όσο και πολιτικά επώδυνες για το Βερολίνο αποφάσεις: Eπί τάπητος θα τεθεί όχι μόνον το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και ένα ενδεχόμενο τέταρτο πακέτο βοήθειας υπό τη μορφή -πιθανότατα- μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Η διαφαινόμενη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ -που δεν αποκλείεται να αναλάβουν και το ΥΠΟΙΚ- αλλά και η παρουσία του ξενοφοβικού AfD στη Βουλή αναμφίβολα δεν διευκολύνουν τη λήψη ευνοϊκών για το ελληνικό ζήτημα αποφάσεων.

Ποιος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι Γερμανός πολιτικός της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο οποίος έχει υπηρετήσει ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά την δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, από το 2009.

Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009.

Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ και ήταν ο γιος ενός υπαλλήλου της εφορίας. Είναι ο μεσαίος από τρεις αδερφούς. Αφού έλαβε απολυτήριο λυκείου το 1961, ο Σόιμπλε σπούδασε Νομική και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου από τα οποία αποφοίτησε το 1966 και το 1970 εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος, αφού πρώτα πέτυχε στις κρατικές εξετάσεις.

Το 1971 έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική, με μια εργασία που είχε τίτλο "Η επαγγελματική νομική κατάσταση του ορκωτού λογιστή στις λογιστικές επιχειρήσεις".

Ο Σόιμπλε εισήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος της Βάδης-Βυρεμβέργης και τελικά κατέληξε να γίνει ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας του Φράιμπουργκ. Στην συνέχεια άσκησε την δικηγορία στο περιφερειακό δικαστήριο του Όφενμπουργκ, από το 1978 έως το 1984.

Όσο για την πολιτική του σταδιοδρομία, αυτή είναι πλούσια. Ξεκινά από το 1961 με την ένταξή του στην Γιούνγκε Ουνίον και σήμερα, 2017 αναλαμβάνει την προεδρία της γερμανικής Βουλής και διαδέχεται τον Νόμπερτ Λάμμερτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα