"Βαβέλ" στη Βουλή για την αλλαγή φύλου - Η στάση των κομμάτων


Στον αέρα βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 145 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσουν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Φωνές διαφωνίας από 5 βουλευτές στον Σύριζα

Από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν

εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Γάκη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη 12.

Καταψηφίζει με αντιπρόταση η ΝΔ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.

«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το Ποτάμι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο

Το Ποτάμι, διά του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για α λα καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κανονικά θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και κατ' άρθρο το πολύκροτο νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό μέσα από την ομιλία του εισηγητή από πλευράς ΔΗΣΥ Κώστα Μπαργιώτα.

Ωστόσο η Χ. Τρικούπη θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το άρθρο 3 το πρωί της Τρίτης, οπότε και συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο της Κ.Ο.



Καταψηφίζουν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή, ως η μοναδική δύναμη αντίστασης, καταψηφίζει αυτό το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα».

Tην καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

Με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.

Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε εχεμύθεια σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.

Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότησή της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση ή κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πώς και με ποιου την ευθύνη γίνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα