Ποια είναι τα "Ταμπού της Ιστορίας";


Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Στα Ταμπού της Ιστορίας, ο Marc Ferro βρίσκεται στο στοιχείο του: στην αφήγηση της Ιστορίας της ιστορίας του κόσμου μέσα από ανθρώπινες λεπτομέρειες, ανέκδοτα, από μια μορφή κουτσομπολιού. O Ferro δεν είναι μόνο ιστορικός, είναι ένας μεγάλος παραμυθάς –και γι’ αυτό ασχολήθηκε με την παιδαγωγική της Ιστορίας, με την αφήγηση της ιστορικής αφήγησης, την ιστορία της Ιστορίας […]

Όλοι έχουμε σκελετούς στα ντουλάπια μας. Αλλά τα ταμπού της

Ιστορίας δεν είναι μόνο οι σκελετοί: είναι οι κληρονομημένες ιδέες που δεν θέλουμε, που δεν αντέχουμε, να αλλάξουμε […]

Τα Ταμπού της Ιστορίας δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο βάθους, είναι μια περιήγηση στα ντουλάπια και στα συρτάρια της Ιστορίας, από την μπολσεβικική επανάσταση, στη διαιώνια περιπέτεια μουσουλμάνων και Εβραίων, στις ανεπίσημες έχθρες και φιλίες στο εσωτερικό των μαχόμενων στρατών και στις απρόβλεπτες χειρονομίες των ανθρώπων που μοιάζουν να ανεξαρτητοποιούνται από την πορεία της Ιστορίας» [Απόσπασμα από τον πρόλογο της Σώτης Τριανταφύλλου].

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Πολλά γεγονότα του πολέμου παραμένουν άγνωστα, όμως ανάμεσά τους συγκαταλέγεται κάποιο που αποτελεί, κατά την άποψή μου, τυπικό δείγμα αυτού που ονομάζουμε ταμπού, δηλαδή ενός φαινομένου το οποίο κρύβουν είτε από τον κόσμο είτε από τους ίδιους τους τους εαυτούς εκείνοι που πρωταγωνίστησαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, με αποτέλεσμα να παραμείνει παντελώς άγνωστο. Πρόκειται για την παράδοση της φάλαγγας του Elster: 10.000 Γερμανοί παραδόθηκαν στην Αντίσταση. Ποιος μίλησε για το γεγονός αυτό; Ποιος τους απέδωσε φόρο τιμής; Το γεγονός έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1944 […] Κανένας ποτέ δεν θέλησε να μετατρέψει αυτή τη νίκη σε ιστορικό γεγονός. Γιατί, άραγε, αυτή η σιωπή γύρω από μια από τις πλέον πολύκροτες παραδόσεις στην ιστορία του πολέμου;»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Marc Ferro γεννήθηκε στο Παρίσι το 1924. Διετέλεσε διευθυντής σπουδών στο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και συνδιευθυντής του σημαντικού περιοδικού ιστορίας Annales. Το έργο του χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, αναλυτική σκέψη και πολυμέρεια και εκτείνεται από την πολιτική ιστορίας έως την ιστορία του κινηματογράφου. Επί σειρά ετών παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Παράλληλη Ιστορία» στο γαλλικό κανάλι.

ΤΙΤΛΟΣ: Τα Ταμπού της Ιστορίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Marc Ferro

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγλαΐα Γαλανοπούλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 160

Τιμή: 11,00 €

Keywords
Τυχαία Θέματα