"Βαβέλ" η κυβέρνηση πριν το Eurogroup: Κλειστά τα χαρτιά Τσακαλώτου για τα μέτρα


Της Βούλας Μαλαίνου

Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καμία εναλλακτική για το πώς θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τα "παιχνίδια" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει "τυλίξει" την Αθήνα στη συμφωνία του περασμένου Μαϊου. Το Μαξίμου θυμίζει "Βαβέλ", την ώρα που οι "ζυμώσεις" για το ελληνικό ζήτημα ολοένα και εντείνονται στους ευρωπαϊκούς κόλπους.

Λίγα 24ωρα πριν το

Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης και ενώ το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει "θολό", η Αθήνα γράφει-σβήνει την περιβόητη αντιπρόταση προς τους θεσμούς, την οποία φυλάσσει ως... "επτασφράγιστο μυστικό". Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε σήμερα επιστολή προς τους θεσμούς, στην οποία τους ενημερώνει ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστούν απευθείας στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του κ. Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς τους θεσμούς δεν περιέχει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτές θα τις περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αυτό που αξίζει, πάντως, να σημειωθεί είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μέρα, αφότου ο υφυπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου άνοιξε "παράθυρο" σε μείωση του αφορολόγητου, τονίζοντας ότι το σενάριο αυτό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διαψεύδοντας τον συνεργάτη του, κ. Τσακαλώτο, ο οποίος έχει υποστηρίξει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ως προς αυτή την "κόκκινη γραμμή". Η παραδοχή αυτή του κ. Παπαδημητρίου άναψε "φωτιές" στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ρίχνει "βολές", αλλά και μερικούς... δυσαρεστημένους Συριζαίους να "γκρινιάζουν", επικαλούμενοι το κατά τ' άλλα "ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς".

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Οικονομίας έσπευσε να "μαζέψει" τη δήλωσή του σήμερα το πρωί. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως "είναι πάγια θέση της κυβέρνησης να κρατήσει το αφορολόγητο στο επίπεδο, που είναι τώρα".

"Δεν βγήκε η πρόταση, όπως θα έπρεπε να βγει. Δυστυχώς", τόνισε ο ίδιος. Στο ερώτημα: "από εσάς;", η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας ήταν: "Ακριβώς", διευκρινίζοντας ότι η σύγχυση, που δημιουργήθηκε, έχει να κάνει με τη λανθασμένη διατύπωσή του.

Επισημαίνεται πως η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αδιαπραγμάτευτο όρο για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς προκύπτει ζεστό χρήμα ενός με δύο δισ. ευρώ.

Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να κερδίζει χρόνο για τα μέτρα, τα οποία θα αντιπροτείνει στους θεσμούς, ώστε να "ξεπαγώσει" η αξιολόγηση.

Μέχρι στιγμής το Οικονομικό επιτελείο δεν έχει κάνει σαφές, τί ακριβώς θα προβλέπει αυτή η επίμαχη πρόταση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και στους "153", αν δε σκεφτεί κανείς ότι πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά ότι συζητά με τους δανειστές για παράταση του "κόφτη" και μετά το 2018.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πακέτο με πρόσθετα μέτρα- υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε η Αθήνα να βρεθεί στα μισά με Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Αναπόσπαστα κεφάλαια του πακέτου αυτού είναι τα εργασιακά, το αφορολόγητο και ο ΦΠΑ, για τα οποία τα σενάρια "οργιάζουν".

Ως προς την "καυτή πατάτα" στα χέρια της Έφης Αχτσιόγλου, οι πληροφορίες εδώ και πάνω από έναν μήνα λένε πως η "ψαλίδα" θα κλείσει με δραματικούς συμβιβασμούς από την υπουργό όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, λέγεται πως η κυβέρνηση δεν διστάζει να αυξήσει κι άλλο τον ΦΠΑ, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα, έστω και στο... πόδι.

Τα σενάρια αυτά-προς το παρόν τουλάχιστον-διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ιστορία όμως έχει δείξει πως η κυβέρνηση της Αριστεράς ακυρώνει από μόνη της τις υποσχέσεις για διατήρηση των "κόκκινων γραμμών", που δήθεν έχει θέσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Μπορεί ο "κόφτης" να αποτελεί το θέμα των ημερών, ως προς τις διαβουλεύσεις όμως αποτελεί ζήτημα πολλών μηνών, γι΄αυτό και τελικά τώρα "κλειδώνει" προς τη μονιμότητα. Κοινώς, μισθοί και συντάξεις θα βρίσκονται στο στόχαστρο για χρόνια ακόμη. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, προτιμά να απαντά επιλεκτικά. Περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το πού θα αλλού θα επεκταθεί ο "κόφτης" ή τί άλλο, πέρα από αυτόν, θα περιλαμβάνει η υπό εξέταση πρόταση προς τους θεσμούς, δεν έχει παράσχει, ενώ πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς να ζητούν εξηγήσεις.

Άλλες πληροφορίες μιλούν για διαρροές μπροστά στην δέσμευση της κυβέρνησης για παράταση του "κόφτη" και για μετά το 2018, γεγονός που βάζει τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε διλήμματα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να παραμένει στο "τραπέζι". Την ίδια δε στιγμή η ΝΔ ενισχύει την αντιπολιτευτική της τακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επισήμως και να παρουσιάσει την πρότασή της πριν από το Εurogroup στην ελληνική Βουλή. Θα καλέσει τον κ. Τσακαλώτο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τον συνάδελφο του, υπουργό Οικονομίας, ο οποίος δήλωσε χθες ότι το ύψος του αφορολόγητου είναι υπό διαπραγμάτευση, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες περί αύξησης του ΦΠΑ και τέλος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επέκταση του "κόφτη" και για μετά το '18.

Keywords
Τυχαία Θέματα