Τυφώνας… Τραμπ πήρε και σήκωσε τις αγορές!


Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί θύελλα στις αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε «ασφαλή καταφύγια».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, μετά την εκλογική νίκη Τραμπ, οι οποίες είχαν ποντάρει σε νίκη της Κλίντον φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διεθνείς επενδυτικές

αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Ο Τραμπ με θέσεις για την οικονομία που παραπέμπουν σε ακραίο προστατευτισμό, αλλά και με επιθετικές διακηρύξεις εναντίον του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, προβληματίζει πολύ σοβαρά τους επενδυτές προκαλώντας σημαντική αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Η νίκη του Ντόναλτ Τραμπ και η ανάδειξη του στην προεδρία των ΗΠΑ ρίχνουν και τις ευρωαγορές, που μπαίνουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης με έντονες απώλειες.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι ευρωαγορές δεν καταγράφουν αντίστοιχο μαζικό "ξεπούλημα", όπως συνέβη στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, ενδεικτικό του ότι οι επενδυτές δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα για τις νέες σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης.

Στο Λονδίνο ο FTSE χάνει 1,70% στις 6.728 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 2,74% στις 10.195 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 2,40% στις 4.369 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο MIB στο Μιλάνο χάνει 3,45% στις 16.244 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρεί 3,29% στις 8.642 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 2,07% στις 327 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Υποχωρεί το δολάριο


Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το δολάριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0, 20% και διαμορφώνεται στα 1,2396 δολάρια.

Άλμα άνω του 3% για το χρυσό

Το μεγαλύτερο ράλι ανόδου από την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος καταγράφει ο χρυσός, στον απόηχο της επικράτησης του Donald Τrump στις αμερικανικές εκλογές. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύονται κατά 3,2% στα 1.315,60 δολάρια η ουγγιά, ελαφρώς χαμηλότερα από το +4,8% που είχε καταγράψει την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Οι αγορές λαμβάνουν αρνητικά τη νίκη Trump, καθιστώντας ελκυστικότερο το χρυσό, ο οποίος παραδοσιακά λειτουργεί ως καταφύγιο έναντι της αβεβαιότητας. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύθηκε έως στις 22 μονάδες για να διορθώσει στην συνέχεια.

Πτώση στο πετρέλαιο

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πετρέλαιο, ς, γεγονός που έχει επιφέρει μία γενικότερη αναταραχή παγκοσμίως στις αγορές, με το εν λόγω αποτέλεσμα να θυμίζει έντονα την περίοδο του βρετανικού δημοψηφίσματος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,67% στα 45,27 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργό υποχωρεί κατά -1,69%, στα 44,22 δολ. ανά βαρέλι.

"Πρόκειται για ένα déjà vu της στιγμής του Brexit, γεγονός πολύ ανησυχητικό", τόνισε ο πρόεδρος της Sumitomo Corp Global Research, Bob Takai, κάνοντας ουσιαστικά μία σύγκριση του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, γεγονός που είχε οδηγήσει και τόσα σε μία αναταραχή στις αγορές.

Η αγορά ομολόγων

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα