Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δημοκρατίας


Στις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο κόσμος μπορεί προχωρήσει προς το μέλλον μόνο με περισσότερη Δημοκρατία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη. Το αποδεικνύουν οι αγώνες του λαού μας.

— Alexis Tsipras (@atsipras)
November 17, 2016

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι "το Πολυτεχνείο παραμένει η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και δεν έχει χάσει τη σημασία του. Συγκινεί όχι μόνο τη γενιά που συμμετείχε αλλά και τους σημερινούς νέους.

Ο λόγος που η επέτειος διατηρεί ζωντανό το πολιτικό περιεχόμενο είναι προφανής: τα χρόνια περνούν αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη και προκοπή παραμένει διαρκής.

Οι σημερινές προκλήσεις μπορεί να μην έχουν την ωμότητα της καταστολής εκείνης της περιόδου αλλά παραμένουν υπαρκτές και πιο σύνθετες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το αίτημα για δημοκρατία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ημίμετρα. «Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει", τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως "μετά την πτώση της χούντας η Ελλάδα διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην νεότερη ιστορία της. Το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία όμως υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα γιατί δεν είναι ένα «κούφιο περιεχόμενο».

Σήμερα στην εποχή της κρίσης το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορά στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και στην επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Η δημοκρατία στην Ελλάδα των Μνημονίων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εχουν πληγεί δικαιώματα εργαζομένων και φοιτητών που είτε βρίσκονται στην ανεργία, είτε μεταναστεύουν είτε αμείβονται με πενιχρούς μισθούς".

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός είπε πως "αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με εντολή να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Το προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή. Η σκληρή διαπραγμάτευση της αρχικής περιόδου ήταν και μια παγκόσμια κραυγή αγωνίας. Η προσφυγή στις κάλπες μετά τη συμφωνία αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη της πίστης στην λαϊκή εντολή, σημείωσε.

Πετύχαμε πολλά αλλά έχουμε και πολλά να κάνουμε. Πρώτη φορά είναι ορατό το τέλος της ανηφόρας. Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης η συμφωνία για το χρέος και η ένταξη στο QE θα είναι τα ορόσημα. Θα διανύσουμε την απόσταση που παραμένει ως εκεί για να δώσουμε ξανά τα δικαιώματα εργασίας και προστασίας στους εργαζόμενους", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα