Στήριξη Ομπάμα για λύση στο χρέος εδώ και τώρα


Τελικά, ο απερχόμενος πλανητάρχης παρείχε τη δήλωση-παρέμβαση, την οποία προσδοκούσαν με αγωνία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για διευθέτηση του χρέους, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η λιτότητα δεν συνδέεται με την ανάπτυξη και δήλωσε τη στήριξή του στη χώρα μας, την ώρα που η Προεδρία των ΗΠΑ περνά και επίσημα στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο

Ομπάμα έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις, συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για τις θυσίες και τέλος, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, που "μαστίζει" και την Ελλάδα, την οποία, όπως ο ίδιος επεσήμανε, η Αθήνα την έχει διαχειριστεί με ανθρωπιά.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσίπρα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο. "Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της", τόνισε ο Ομπάμα, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να χαλαρώσουν τη σκληρή στάση τους ως προς το ζήτημα αυτό.

"Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη [...] Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους", εκτίμησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός του περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τόνισε ακόμη ότι πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν οι ορθότερες, ωστόσο η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε, λέγοντας ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, δε, ο Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Τσίπρας: Μέρκελ, τώρα είναι η ώρα για λύση στο χρέος!

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζήτησε ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα, καλώντας το Βερολίνο να πράξει ανάλογα με την αμερικανική στήριξη, που δέχθηκε η Γερμανία το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον απόηχο της ηχηρής παρέμβασης του Μπαράκ Ομπάμα για "κούρεμα".

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

"Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη", υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας έπληξε το εγκώμιο του απερχόμενου πλανητάρχη, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία ιστορική και συμβολική επίσκεψη.

"Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα μετά την οικονομική κρίση, που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.μική κρίση, που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα