Τσίπρας προς Ερντογάν: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές


Να κατευνάσει τα "άγρια" πνεύματα της τουρκικής κυβέρνησης για το επίμαχο ζήτημα των οχτώ πραξικοπηματιών επιχείρησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις απειλές, τις οποίες εξαπέλυσαν οι κκ. Τσαβούσογλου και Ερντογάν, αφότου η Άγκυρα έστειλε και νέο αίτημα έκδοσης των στρατιωτικών.

Τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσο και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισαν, στον απόηχο της απόφασης του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των "8", ότι η στάση της Αθήνας βάζει στο κάδρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χτυπώντας "καμπανάκι" για ακύρωση

της συμφωνίας επί του προσφυγικού, τη στιγμή που η χώρα μας "βουλιάζει" από εγκλωβισμένους μετανάστες και τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο του είχε υποσχεθεί πως το θέμα με τους 8 πραξικοπηματίες θα λυθεί μέσα σε 15-20 μέρες.

Απαντώντας, στους κκ. Τσαβούσογλου και Ερντογάν το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει αφενός ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αλλά και ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, "η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα".

"Αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές", ξεκαθαρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο σταματώντας τη φημολογία ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είναι δυνατόν να ανατραπεί.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Τσίπρα, έχει ως εξής:

"Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές".

Keywords
Τυχαία Θέματα