Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στην ανατολική Αττική


Για τρίτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην ανατολική Αττική.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες. Από τις 06:30 ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού στις οποίες εναποθέτουν όλοι τις ελπίδες τους για τον περιορισμό του μετώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ωστόσο δεν αποκλείεται την επόμενη ώρα οι δυνάμεις να ενισχυθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται

στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει εκτός χαράδρας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Άγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9:00 το πρωί κοντά στον οικισμό Μετόχι Ρη, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου - Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα σε Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Λόγω της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα εξής σημεία:

1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία και
4. Α' στρατόπεδο Βαρνάβα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών είναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής ανάμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μέσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει στον δρόμο.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα μέτωπα. Παρ' ότι η προσπάθεια είναι μεγάλη, το μέτωπο έχει επεκταθεί σε μεγάλη απόσταση, ενώ οι αρχές το βράδυ της Δευτέρας απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Καλάμου-Καπανδριτίου, για λόγους ασφαλείας των πολιτών.

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα τις χθεσινές εξόδους και τις ώρες πτήσεις ανά περιοχή των αεροσκαφών που υπάγονται στο δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, 2 Καναντέρ τύπου CL 415 πραγματοποίησαν συνολικά έξι εξόδους, πετώντας συνολικά 20,7 ώρες. Τρία ακόμα Καναντέρ τύπου CL 215 πραγματοποίησαν 5 εξόδους, πετώντας συνολικά 11,5 ώρες στην περιοχή του Καλάμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Περιφέρεια Αττικής: Να απευθύνονται στον δ. Ωρωπού για διαμονή και διατροφή οι πολίτες που επλήγησαν

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα