Όλα παραδομένα. Και οι ζωές μας…


Τα περί ανέμων ας τα αφήσουμε στην άκρη. Πάντα οι άνεμοι βοηθούν στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Το είχε άλλωστε πει πολύ γλαφυρά ο αγλαός Πολύδωρας μιλώντας για τον στρατηγό άνεμο.

Τα περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Κάθε άλλο. Τις κραυγές της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση ας μην την λάβουμε σοβαρά υπόψη. Κάνει αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια. Την ίδια αντιπολίτευση που της έκαναν όταν είχαμε πυρκαγιές στους δικούς της καιρούς.

Το πρόβλημα είναι το δάσος που καίγεται, οι περιουσίες που καταστρέφονται, οι ζωές που κινδυνεύουν. Για

όλα αυτά πρέπει κάτι να πούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να τα πούμε αναγνωρίζοντας τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και κάθε άλλου που παίρνει μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πύρινων μετώπων. Να τους αναγνωρίσουμε ηρωισμό και αυτοθυσία. Να θυμηθούμε τον πυροσβέστη Αριστείδη Μουζακίτη που έχασε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες τη ζωή του προσπαθώντας να πάρει μέρος στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Ο κρατικός μηχανισμός ήταν και πάλι ανήμπορος και ελλιπής. Όταν από τα 18 πυροσβεστικά αεροπλάνα επιχειρούν μόλις τα έξι -γιατί τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα για λόγους οικονομικούς- ό,τι και να πούμε περισσεύει.

Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την καταγγελία ότι αυτή τη χρονιά έγιναν εκατοντάδες μετατάξεις πυροσβεστών στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport. O λαλίστατος διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που το 2012 κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση για τις μεγάλες πυρκαγιές και τώρα κατακεραυνώνει τον άνεμο, μπορεί άραγε να μας πει αν αληθεύουν οι καταγγελίες;

Δεν είμαστε ανόητοι για να μην καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους παραμένουν καθηλωμένα τα 12 από τα 18 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ξέρουμε ότι λεφτά υπάρχουν μόνο για να μετακομίζουν από τα δημόσια ταμεία σε αυτά των εταίρων-δανειστών. Ξέρουμε που οδηγούν οι πολιτικές των μνημονίων. Αλλά να στέλνουμε πεσκέσι τους πυροσβέστες μας στην γερμανική Fraport ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής υποδούλωσης.

Δυόμιση χρόνια στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση μήπως θα μπορούσε να μας ενημερώσει με ποιο τρόπο φρόντισε να εξοπλίσει την πυροσβεστική με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης; Την ξέρουμε την απάντηση όπως ξέρουμε και την αιτία. Να αναζητηθούν ευθύνες στις Περιφέρειες στους Δήμους και τα Δασαρχεία αν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Οι κοκορομαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω στις στάχτες είναι αποκρουστικές και γελοίες, όπως ήταν πάντα αυτά τα χρόνια. Το ελληνικό κράτος, παραδομένο στην βούληση των δανειστών είναι ανίκανο να προστατέψει τα δάση, τις περιουσίες των πολιτών.

Αντίθετα μπορεί να εισβάλει και να κατασχέσει ακόμα και την αποταμίευση των πεντακοσίων ευρώ. Τα λαϊκά στρώματα αφήνονται ανυπεράσπιστα στην βούληση των ξένων επικυρίαρχων.

Όλα παραδομένα. Ακόμα και οι ζωές μας...

Keywords
Τυχαία Θέματα