Το «ταμείο» της ΝΔ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ


Την εκτίμηση ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα αλλάξει στάση ως προς τις απαιτήσεις, που προβάλλει, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αποκόμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντηση που είχε χθες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σε λίγη ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαπίστωσε επίσης

πως η γερμανική κυβέρνηση είναι απολύτως ενωμένη απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και όλοι έχουν κοινή άποψη για το τί πρέπει να γίνει, προκειμένου η χώρα μας να βγει το συντομότερο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόσο στην χθεσινή του συνάντηση όσο και σε αυτή που θα έχει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών την Τρίτη, επιμένει στη ανάγκη προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, με ταυτόχρονη υιοθέτηση πολιτικής μείωσης των φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος εξήγησε στην καγκελάριο ότι η υπερφορολόγηση είναι αυτή, που "σκοτώνει" οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις και εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας. Παρουσίασε το δικό του σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, αλλαγές στην λειτουργία του κράτους, αλλά και μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών. Θέμα εκλογών δεν ετέθη από καμία πλευρά, αν και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επεσήμανε στην κυρία Μέρκελ την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην στασιμότητα, που κυριαρχεί σήμερα, διότι -όπως εξήγησε- κάθε εβδομάδα που περνά, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχε με την καγκελάριο, λίγο πριν ην είσοδο των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην αίθουσα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο και το κόμμα του δεν τίθεται ούτε ως σκέψη το ενδεχόμενο του Grexit, κάτι άλλωστε που τόνισε και στην δημόσια δήλωση του μετά την συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στην κυρία Μέρκελ ότι ένα Grexit δεν θα βοηθούσε κανέναν.

Το σημερινό ραντεβού, που θα έχει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς εκτός από πολιτική συζήτηση θα υπάρξει και ανάλυση των οικονομοτεχνικών δεδομένων που υπάρχουν. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αναλυτικά στον κ. Σόιμπλε για τις μεταρρυθμίσεις, που έχει σχεδιάσει, θα δώσει έμφαση σε αυτές που δεν έχουν οικονομικό κόστος και θα εξηγήσει με στοιχεία πως η υπερφορολόγηση πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό, που επιδιώκεται με το πρόγραμμα. Θα επιρρίψει ευθύνες και στην πλευρά των δανειστών για την αποδοχή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που είχαν ως βασικό συστατικό την αύξηση της φορολογίας και θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο αλλαγή του μείγματος της ακολουθούμενης πολιτικής.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα