Τίμερμανς: Το κίνημα του Γκιουλέν είχε κάποιο ρόλο στο πραξικόπημα στην Τουρκία


Την πεποίθησή του ότι το κίνημα Γκιουλέν "διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία" εξέφρασε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς.

Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Knack όπου επικαλείται τα πορίσματα αμερικανικής έρευνας, ο Τίμερμανς επί της ουσίας παραδέχεται ότι το κίνημα Γκιουλέν 'έβαλε πράγματι το χεράκι του' στο τουρκικό πραξικόπημα και η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε.

Ωστόσο ο Τίμερμανς

εξακολουθεί να είναι επικριτικός απέναντι στην κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και στηλιτεύει το πογκρόμ εκκαθαρίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Τίμερμανς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν παρέχει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία με την Τουρκία παράγει αποτελέσματα, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δραματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα