Τί κρύβεται πίσω από το μποναμά Τσίπρα-Τα 4 σενάρια


Την ώρα που «φουντώνουν» τα εκλογικά σενάρια, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά στη Βουλή: «Έχουμε εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας».

«Οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Ούτε μέρα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα με την αιφνιδιαστική διανομή 617 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο εξακολουθεί να χρωστά σε προμηθευτές του και να καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ και των φόρων, μπορεί να ερμηνευτούν ως εξής:

-Η κυβέρνηση προετοιμάζει κάλπες, μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκασμένη να λάβει.

- Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να σταματήσει την δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας στροφή προς την κοινωνία.

- Έδωσε αυτές τις παροχές, για να μειώσει την κοινωνική ένταση από τα δύσκολα μέτρα, που έρχονται και τα οποία θα πλήξουν κυρίως τους συνταξιούχους.

- Ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη ρήξη με τους δανειστές, οι οποίοι βάζουν το «μαχαίρι στο λαιμό» της κυβέρνησης, οπότε οι τελευταίες παροχές είναι ένα μικρό αντίβαρο στα νέα σκληρά μέτρα.

Ευρωπαίοι: Εάν δεν αντέχετε να πάτε σε εκλογές

Την ώρα που οι ευρωπαίοι φαίνεται να διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο ότι δεν έχουν πρόβλημα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκλογές, εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτιμά ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές». Με αυτήν τη δραματική προειδοποίηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

«Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε» (!) ήταν η αντίδραση που εισέπραξε ο Έλληνας υπουργός όπως τη συνοψίζουν στο «Βήμα» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την εκτίμηση ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές», εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».«Οι θεσμοί επιβεβαιώνουν την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης και κατά τη γνώμη μου θα αποφύγουν την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές, ιδιαίτερα τώρα με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. με το Brexit και τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι αποκλείει το σενάριο να αποτύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του έτους και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και σε συνέχεια θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα "ξεκλειδώσει" και την πορεία ανάπτυξης της χώρας, την οποία ήδη οδηγούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, με την ιδιωτική κατανάλωση να ακολουθεί», προσθέτει.Έτσι, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα