Τη δημιουργία «συμβουλίου συνεργασίας» αποφάσισαν Τσίπρας - Βούτσιτς


Στην από κοινού σύσταση ενός «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος ομόλογος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες από το Βελιγράδι όπου ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη,

αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

«Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις θυσίες του σερβικού λαού για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας επιλογή την ελληνοσερβική συνεργασία, η οποία -όπως είπε- θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ειρήνη της πολύπαθης περιοχής των Βαλκανίων.

«Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας ώστε να γίνει στρατηγική», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη.

Ακόμη έκανε αναφορά στο σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα