Θρίαμβος Μακρόν - "Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη"

07:00 8/5/2017 - Πηγή: Pagenews

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο 8ος πρόεδρος της Γαλλίας, θριαμβεύοντας έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η νίκη του έκανε τους περισσότερους Γάλλους και τους Ευρωπαίους να πανηγυρίσουν καθώς χαρακτηρίστηκε ως μία νίκη της Δημοκρατίας που θα χαρίσει μία νέα πνοή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με το μόλις ενός έτους «Εμπρός» κατάφερε από αυτσάιντερ να βγει νικητής, αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά κόμματα, Σοσιαλιστικό και Ρεπουμπλικανικό. Τα τελικά αποτελέσματα

του έδωσαν το 66,06% έναντι του 33,94% της Λεπέν.

Σήμερα η επίσημη πρώτη του Μακρόν

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή θα είναι αύριο Δευτέρα, ημέρα νίκης στην Ευρώπη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η παράδοση-παραλαβή με τον Φρανσουά Ολάντ θα γίνει είτε την Κυριακή 14 Μαΐου οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου προέδρου είτε την επομένη, Δευτέρα 15 του μήνα.

Μέσα στο μήνα προβλέπονται και οι πρώτες διεθνείς συναντήσεις: στις 25 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Σικελία.

Ο χρόνος όμως πιέζει για τις βουλευτικές εκλογές στις 11-18 Ιουνίου. H άνετη σημερινή του επικράτηση καθορίζει και μια δυναμική νίκης για τον Ιούνιο, εκτιμούν αναλυτές.

Η πρώτη ομιλία του νέου Γάλλου προέδρου

Μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο νέος Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό.

"Συμπατριώτες μου, κάνατε την επιλογή να μου δώσετε την εντολή σας την ψήφο σας. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη. Θα αφιερώσω το χρόνο και την ενέργειά μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, κοινωνικό, επίπεδο.

Θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για την αντίπαλό μου την Μαρίν Λεπέν. Σέβομαι όσους επέλεξαν κάτι διαφορετικό, σέβομαι την αγωνία και το άγχος τους. Είμαι έτοιμος να σας ακούσω. Να αντιμετωπίσω τις ανισότητες και μορφές διάκρισης. Να αντιμετωπίσω την ευημερία του έθνους μας. Πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν πρόσωπα.

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες της. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, τα κοινά μας πεπρωμένα. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας που μπορεί να πάει μπροστά τις αξίες μας. Θα εργαστώ για να ξαναχτίσω τις γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και εκείνων που έφτιαξαν την Ευρώπη. Μεταξύ των ιθυνόντων και των πολιτών της.

Η Γαλλία θα είναι στο μέτωπο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα αυτή η νέα σελίδα που γυρνάμε να είναι γεμάτη εμπιστοσύνη. Δεν θα επιτρέψω κανένα εμπόδιο να μπει στο δρόμο μου.

Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον απερχόμενο πρόεδρο.

Ευθύνη μου είναι να ενώσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες απέναντι τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι στους διχασμούς που μας υπονομεύουν και μας κάνουν ζημιά".

Ρεκόρ σε άκυρα και λευκά

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να κέρδισε, ωστόσο, ο β’ γύρος στιγματίστηκε από τον αριθμό ρεκόρ σε άκυρα και λευκά.

Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Σύμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους "απέρριψαν πλήρως".

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

Keywords
Τυχαία Θέματα