Οι συνταξιούχοι θα "πληρώσουν" για τον μποναμά του Τσίπρα(;)


Το... μαχαίρι στο λαιμό βάζουν οι εταίροι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως "τιμωρία" για την πρωτοβουλία που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, να μοιράσει παροχές σε συνταξιούχους και νησιώτες, δίχως να ενημερώσει πρώτα τους θεσμούς.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, τα πλάνα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις για το χρέος,

βγαίνουν...

Το παρασκήνιο στους ευρωπαϊκούς κόλπους είναι έντονο και έχει το στίγμα της σκληρής πολιτικής του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος, άλλωστε, φέρεται να μπλοκάρει το "ξεπάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την ώρα που επικρατεί σύγχυση στο μπλοκ των θεσμών για τον "μποναμά" του πρωθυπουργού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο χθεσινό EWG επικράτησε η "γραμμή" Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία, η Αθήνα καλείται να δεσμευτεί γραπτώς για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα με τις έκτακτες παροχές. Τί ακριβώς ζητείται στην γραπτή επιστολή, την οποία καλείται να στείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τους θεσμούς; Η γραπτή εγγύηση της κυβέρνησης ότι θα μπει "κόφτης" στις συντάξεις, εάν στα δημοσιονομικά του 2016 σημειωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Με λίγα λόγια δηλαδή ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητεί να κοπεί από τους συνταξιούχους ό,τι θα τους δοθεί, ως έκτακτο εφάπαξ, ύστερα από τα απανωτά "μαχαίρια" που έχουν δεχτεί στις συντάξεις στα συνεχή αυτά, δύσκολα χρόνια λιτότητας.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Αθήνα θα πληρώσει πολύ ακριβά τον "μποναμά". Οι θεσμοί "αδειάζουν" στεγνά την κυβέρνηση, ζητώντας γραπτή δέσμευση για ένα έκτακτο εφάπαξ ύψους 617 εκατ. ευρώ, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα εμπιστοσύνης, το οποίο είχε άλλωστε υπερτονίσει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο.

Πάντως, όσοι από τους θεσμούς εγείρουν ενστάσεις, επικαλούνται τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου, με βάση την οποία, κάθε φορά που παρουσιάζεται πλεόνασμα, ένα 30% θα πηγαίνει στο χρέος, ένα 30% στα ληξιπρόθεσμα και ένα ακόμη 30% θα παρέχεται με μορφή κοινωνικού μερίσματος στους αδύναμους. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εκ των εταίρων "γκρινιάζουν", γιατί οι εξαγγελίες δεν αφορούν άστεγους και ανέργους, αλλά συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισημανθεί πρώτον, ότι όπως έχει δείξει η ιστορία και επιβεβαιώνουν στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, σε κάθε Eurogroup περνάει η "γραμμή" του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Δεύτερον, ότι ο Σόιμπλε δεν έχει βγάλει το πιστόλι από το τραπέζι, ήτοι επιμένει έστω και έμμεσα να επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περί Grexit και μάλιστα ενώ η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα κορυφώνεται!

Keywords
Τυχαία Θέματα