Θέμα λίγων μόνο ημερών ο εντοπισμός των μεγαλοκαταθετών


Στην τελική του ευθεία, πια, ο μηχανισμός εντοπισμού των ''πολύτιμων δεδομένων'', τα οποία θα είναι στη διάθεση των Αρχών, μέσα σε 48 ώρες. Με αυτόν, οι παχυλοί λογαριασμοί, θα ελέγχονται εύκολα και αναμένεται να υπάρξουν σύντομα, σημαντικά αποτελέσματα.

Ο αποκαλούμενος «Μεγάλος Αδελφός» τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία στοιχείων από μια συστημική τράπεζα, ετοιμάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία

μέσα στις επόμενες ημέρες. Ποιά είναι η χρησιμότητα του; Να ξεσκαρτάρει, από τη μακριά λίστα των μεγαλοκαταθετών, τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Η ελεγκτική διαδικασία μέχρι στιγμής έχει ως εξής: οι Ελεγκτικές Αρχές διασταυρώνουν τα στοιχεία των περίπου 1,270 εκατομμυρίου μεγαλοκαταθετών με τις φορολογικές τους δηλώσεις και αναζητούνται οι κινήσεις των λογαριασμών τους από τις τράπεζες. Όλα αυτά τα δεδομένα μπαίνουν σε έναν «κουβά», μέσα από τον οποίο αναζητούνται οι πρωτογενείς καταθέσεις, οι οποίες δίνουν και το ασφαλές στοιχείο για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος. Αυτή η διαδικασία κρατά, όμως, ως και 15 ημέρες. Τι αλλάζει με το νέο ηλεκτρονικό «όπλο»; Οι πρωτογενείς εγγραφές θα εμφανίζονται μέσα σε 24 ή το πολύ 48ώρες, επισπεύδοντας έτσι τις ελεγκτικές διαδικασίες.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, πηγές της Φορολογικής Διοίκησης και των Εισαγγελικών Αρχών, ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν είναι πανάκεια.

Σημαντικές εξακολουθούν να είναι οι καθυστερήσεις στην προσκόμιση δικαιολογητικών από τους ελεγχόμενους, οι οποίοι φέρουν το βάρος της απόδειξης όταν αμφισβητούν τα ευρήματα των Ελεγκτικών Αρχών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές, οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν τα αναγκαία παραστατικά από τις τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ακόμα και ένα ή δύο μήνες, με αποτέλεσμα η ελεγκτική διαδικασία να «κολλάει».

Σημειωτέον ότι αν και αναζητήθηκε τρόπος να συγκεντρώνουν και να αποστέλλουν οι ίδιες οι τράπεζες τα σχετικά παραστατικά εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, αυτό αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα. Το σοβαρότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι έλεγχοι αυτής της λίστας ανατρέχουν ως το 2000, πριν γίνουν δηλαδή οι αθρόες συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα η αναζήτηση παραστατικών από τράπεζες που απορροφήθηκαν, να μοιάζει με Οδύσσεια.

Στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα