Αξιολόγηση: Θα μας πιάσει… καλοκαίρι


Του Αλέξη Ρωμανού

Μήνυμα που ερμηνεύεται ότι η αξιολόγηση μπορεί να σέρνεται μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού, αφού ο Ιούλιος είναι ο δύσκολος μήνας που πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 8 δια. ευρώ, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και την αγορά.

Έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές, τονίζουν στο «pagenews» ότι στο Eurogroup πυσιαστικά συμφωνήθηκε η παράταση της εκκρεμότητας έως ότου να βρεθεί και πάλι η χώρα ένα βήμα πριν από πιστωτικό

γεγονός, πριν τη μεγάλη λήξη ομολόγων του Ιουλίου.

Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ίσως «στις 20 Φεβρουαρίου 2017 επαναλαμβάνεται ουσιαστικά αυτό που έγινε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015».

Όπως το 2015 έτσι και τώρα συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Χωρίς να υπάρχει καμία οριστική συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα που λήγει τον Ιούλιο του 2018 και τις επόμενες εκταμιεύσεις .Χωρίς, πολύ περισσότερο, να υπάρχει συμφωνία για το τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο του 2018. Χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, πέραν των ασήμαντων «βραχυπρόθεσμων» μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 6.12.2016. Χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ. Χωρίς να έχει λήξει η εκκρεμότητα ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα.

Ουσιαστικά στο Eurogroup δεν υπήρξε καμμία ουσιαστική συμφωνίας που να πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπως συνέβη και με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Συμφωνήθηκε επί της αρχής ότι θα δοθεί έμφαση στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα πρωτίστως φορολογικά (μείωση αφορολόγητου) και ασφαλιστικά (μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης). Δεν συμφωνήθηκαν όμως συγκεκριμένα μέτρα. Όλα παραπέμπονται στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που πρέπει να καταλήξει σε μια τεχνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια το Eurogroup να λάβει «πολιτικού» χαρακτήρα αποφάσεις για το τι θα γίνει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και μετά και για άγνωστο, προς το παρόν, διάστημα.

Η διευθέτηση της 20ης Φεβρουαρίου 2017, κατά τρόπο που θυμίζει έντονα τη διευθέτηση της 20ης Φεβρουαρίου 2015, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυκλοφορεί non paper λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας ούτε ενός ευρώ, ότι απλώς θα αλλάξει από το 2019 (!) το μείγμα πολιτικής ( προφανώς η σχέση αύξησης εσόδων και περιορισμού δαπανών).

Δεν βλέπει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο η Citigroup, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup.

H Citigroup κάνει λόγο για ένα μικρό βήμα μπροστά μετά τις χθεσινές αποφάσεις.

Η συμφωνία του Eurogroup καταδεικνύει την ξεκάθαρη βούληση των Ευρωπαίων να αποφύγουν μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, εν όψει των εκλογών στην Ολλανδία (15 Μαρτίου).

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, γεγονός που σημαίνει ότι η δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Citigroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα